Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Zainteresirano sve više poljoprivrednika

Ekološka proizvodnja šparoga u Vukovarskoj županiji

Mirko Bošković
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Osnovni poticaji za ekološku poljoprivredu dosežu i do 1000 eura po hektaru – kaže Suzana Kristek

Proteklih godina na području Vukovarsko-srijemske županije sve je više poljoprivrednika koji odbacuju tradicionalne kulture i okreću se povrtlarstvu, a među ostalima i proizvodnji šparoga. Predsjednica katedre za pedologiju i primijenjenu mikrobiologiju Suzana Kristek s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku govorila je o ekološkom pristupu proizvodnji povrća s posebnim osvrtom na višegodišnju kulturu šparoga.

drvo Župan Božo Galić na konferenciji o biomasi Spačvanski bazen najvredniji je šumski resurs u Hrvatskoj

– Ekološkom proizvodnjom šparoga nije se jednostavno baviti. To potvrđuje i činjenica da se na području Vukovarsko-srijemske županije takvi proizvođači mogu prebrojiti na prste jedne ruke, ponajprije zbog slabe povezanosti proizvođača te relativno visokih troškova koje nameće ekološki uzgoj – rekla je Kristek. Dodala je kako rješenja i za te probleme ipak postoje, a jedan od tih su i poticaji za ekološku poljoprivredu, uz osnovne poticaje, koji dosežu i do 1000 eura po hektaru.

– To je dobar poticaj za naše poljoprivrednike, posebice mlade, da ostanu u svojoj zemlji i posvete se ekološkoj poljoprivredi – rekla je Kristek. Među proizvođačima je bio i višegodišnji proizvođač šparoga Mirko Bošković, koji je među rijetkim proizvođačima zainteresiranim za ekološku proizvodnju, i koji je kazao kako je sadašnja proizvodnja te kulture gotovo 90 posto već ekološka. – Prijelazno razdoblje pri prelasku na ekološku proizvodnju traje tri godine nakon čega se dobiva certifikat. Cijena ekološki proizvedene šparoge na inozemnom tržištu bila bi i do 30 posto veća od sadašnje cijene te kulture kojom je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zasađeno oko 120 hektara poljoprivrednih površina – rekao je Bošković.

Park šuma Adica Akcija pošumljavanja u središtu Vukovara U park-šumi Adica zasadili 900 sadnica hrasta i 225 jasena Ivan Penava Planovi za daljnje proširivanje Gospodarske zone Grad Vukovar kupio nekretninu od Borova površine čak 69 hektara