Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Župan o novoj podjeli Hrvatske na statističke regije

Galić: Nepravda iz 2012. godine napokon će biti ispravljena

Vukovar
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Nova podjela Hrvatske na snagu će stupiti 1. siječnja 2023. godine

Poslije niza godina tijekom kojih je Hrvatska prema podjeli prostornih jedinica imala dvije statističke regije, donesena je odluka o novoj podjeli. Naime, Vlada se odlučila za prvu varijantu prema kojom se Hrvatska dijeli na četiri statističke regije - panonsku Hrvatsku, sjevernu Hrvatsku, jadransku Hrvatsku i grad Zagreb.

Luka Vukovar indeks gospodarske snage Zbog rasta izvoza županija skočila 5 mjesta na ljestvici razvijenosti

Smanjen priljev sredstava EU

– Novom klasifikacijom statističkih regija uklonit će se nepravda koja posljednjih godina usporava povlačenje sredstava za projekte pet slavonskih županija, koje su imale veći indeks razvijenosti nego što je to zapravo bilo realno i stoga su ostvarivale manji postotak bespovratnih sredstava fondova EU – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić dodajući kako će ta nepravda sada konačno biti ispravljena.

Upravo je Galić, kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, na to ukazivao još i u kolovozu 2012. godine kada je donesena odluka o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije. Tada je Galić govorio kako će takva odluka smanjiti priljev sredstava iz fondova Europske unije kao i da je po prikazanom indeksu razvijenosti istočna Hrvatska bila jača nego što je to bilo realno stanje na terenu.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac na prvom je sastanku prezentirala devet mogućih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja.

Obilježene obljetnice priznavanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja 'Reintegracija će biti do kraja gotova tek kad zločinci budu odgovarali za svoje zločine'

Što bolja priprema

Na kraju rasprave, tada je zaključeno da će se konačna odluka donijeti između varijante 1 i varijante 6. Obje varijante podrazumijevale su četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj.

– Ciljevi nove podjele na regije NUTS 2 su omogućavanje najvećeg stupnja povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formiranje što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako nova podjela podrazumijeva ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata s obzirom na pravila koje donosi prijedlog Uredbe o fondovima. Nova podjela na snagu bi trebala stupiti 1. siječnja 2023. godine. Postupak je to koji slavonskim županijama pa tako ni Vukovarsko-srijemskoj ne nameće nikakve obveze osim da se što bolje pripreme kako bi iskoristili mogućnosti koje će im se otvoriti – rekla je Žalac.

Kulen Potpisani ugovori o dodjeli potpora za suhomesnate proizvode Pet proizvođača dobilo novac da legalizira, ali i modernizira proizvodnju suhog mesa U tijeku je niz projekata vezanih uz navodnjavanje koji će se provoditi idućih godina Navodnjavanje na području Vukovarsko-srijemske županije Pod poticajima je oko 125.000 hektara zemljišta, a navodnjava se njih tek 2500