Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Pomoć poljoprivrednicima

Grad Vukovar osigurao 800.000 kuna za bespovratne poticaje u poljoprivredi, za OPG-ove do 80.000 kuna

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i pročelnica za gospodarstvo i poljoprivredu Marijana Grubišić predstavili su ovogodišnje bespovratne poticaje
Foto: Branimir Bradarić
Dosad su se sufinancirali troškovi nabavke mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, sadnica...

Prije šest godina Grad Vukovar započeo je s bespovratnim potporama u poljoprivredi. Tada je za tu namjenu bilo osigurano 500.000 kuna. Gradske vlasti nastavile su s tom praksom tako da Vukovar i ove godine za poljoprivrednike osigurava bespovratne potpore.

Izmjene županijskog proračuna – osiguran novac za ublažavanje posljedica pandemije Gotovo 17 milijuna kuna za potpore gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu

Povećanje iz godine u godinu

Ove godine za tu namjenu osigurano je 800.000 kuna. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Vukovara Marijana Pavličeka prateći interes poljoprivrednikaGrad je podigao sredstva namijenjena poticajima poljoprivrednika s područja grada Vukovara.

– Ono što je važno istaknuti je da se iskorištenost sredstava povećavala iz godine u godinu. U početku je iskorištenost bila manja od 10 posto, ali sada se sredstva iskorištavaju u potpunosti. Prošle godine smo čak i povećali prvotno namijenjena sredstva kako bismo ispunili sve zahtjeve tako da smo isplatili gotovo 947.000 kuna za potpore poljoprivrednicima. Upravo kroz ovakve mjere nastojimo pripomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, osobama koje stvaraju dodanu vrijednost i poljoprivredne proizvode po kojimaje vukovarski kraj poznat te zadržavaju gospodarsku aktivnost zapošljavanjem sebe i članova svoje obitelji – rekao je Pavliček.

Potpore i subvencije poduzetništvu povećane su, i to sa 630 tisuća na 2,63 milijuna kuna, a povećavaju se i ulaganja u domove zdravlja, odlučila je županijska skupština Županijska skupština prenamijenila sredstva za ublažavanje posljedica pandemije Preraspodjelom u proračunu više novca za potpore u gospodarstvu i poljoprivredi

Dodao je kako su se kroz mjere sufinancirali troškovi nabavke mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, sadnica, košnica, navodnjavanja i slično. Zbog interesa poljoprivrednika i iskoristivosti sredstava koja se povećava iz godine u godinu Pavliček kaže kako vjeruje da su gradske vlasti dobro osmislili mjere.

Ukupno sedam mjera

Podsjetio je kako je Grad Vukovar inicirao i osnivanje dviju zadruga – Vukovarska vina i Vrhunsko vukovarsko – kako bi se i na takav način potaknula promocija vukovarskih poljoprivrednih proizvoda te izlazak na tržište. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pozvala je poljoprivrednike da prilikom podnošenja zahtjeva obrate pažnju na nove mjere.

SASTANAK SA ŽUPANOM ANDROVIĆEM Podrška prevarenim poljoprivrednicima

– Program je djelomično drugačiji u odnosu na prethodne godine jer smo ga morali uskladiti s drugim direktivama EU pa tako ove godine imamo sedam mjera koje sadržavaju sve što i prošlih godina samo su drugačije koncipirane. Prve su tri mjere državne potpore te kod njih nije moguće refundirati troškove kako smo to do sada radili nego je potrebno pribaviti ponude za sve što se planira – rekla je Grubišić.

Pojasnila je kako su ostale četiri mjere potpore male vrijednosti te da se u tome slučaju refundiraju troškovi od 1. siječnja 2019. godine. Do sada je maksimalni iznos sredstava po OPG-u iznosio 50.000 kuna, a ove su godine sredstva podignuta na 80.000 kuna po OPG-u.