Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Sinj proslavio Dan Grada i predstavio milijunske projekte

Gradit će se Veteranski centar, sanirati odlagalište otpada Mojanka...

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Vi idete snažno naprijed. Ovo nije isti grad kao prije 5 ili 10 godina, obnovljeni su Alkarski dvori, otvoren Muzej Alke, dvorana, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

Sinj blagdan Velike Gospe svoje zaštitnice slavi i kao Dan Grada u povodu kojega je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, ove godine u veličanstvenom ambijentu, na novoobnovljenoj tvrđavi Kamičak.


Antička nogometna utakmica između Dalmata i Rimljana Spojili antički nogomet, trbušne plesačice i gladijatore

Svečanoj sjednici nazočio je veliki broj uzvanika. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bio je saborski zastupnik Ante Babić, a izaslanik predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića, Luka Brčić, zamjenik župana. Sjednici je nazočio i saborski zastupnik Ante Pranić te gradonačelnici Vukovara, Knina, Novalje, delegacija Općine Prozor – Rama te načelnici Općina Posušje i Grude te predstavnici općina i gradova cetinskoga kraja. Na sjednici je bio fra Ante Čovo, gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, predstavnici VAD-a, kao i slavodobitnik 304. Alke Frano Ivković i njegov alkarski momak Mario Blajić. 
Okupljene je pozdravio potpredsjednik sinjskog Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, koji se osvrnuo na najvažnije odluke Gradskog vijeća u protekloj godinu dana.

Udžbenici za učenike

– Grad i ove godine svim učenicima osigurava besplatne radne bilježnice i drugi nastavni pribor. Svi sinjski studenti koji redovito studiraju, dakle njih 240, ostvarili su pravo na stipendiju od 700 kn mjesečno, a svi oni već nekoliko godina imaju pravo i na besplatan autobusni prijevoz na linijama do gradova u kojima studiraju. Za drugo i svako sljedeće istovremeno upisano dijete iz iste obitelji, vrtić je besplatan. Posebno nas veseli činjenica da je ove godine Grad Sinj među 12 gradova u RH koji su ostvarili pozitivan prirodni prirast u 2018. godini. Povećana je naknada za svako novorođeno dijete – rekao je Bilandžić i napomenuo kako su osigurane potpore za poljoprivrednike i gospodarstvenike, kulturna i sportska događanja, socijalnu skrb i sl. 


– Upravo vođeni mišlju o odgovornosti koju imamo, odgovornosti koju su pred nas stavili građani, unatoč nestabilnoj političkoj situaciji koja već dulje vrijeme predstavlja uteg napretku razvoja Grada, usvajanjem proračuna za 2019. godinu omogućila se realizacija svega spomenutog, kao i onih krucijalnih infrastrukturnih projekata poput Aglomeracije Sinj i projekta “Sinj u Sridu”. Bez obzira na različita mišljenja, potrebna nam je dobra suradnja na projektima koji su u općem interesu, jer to je ono što od nas očekuju građani ovog Grada – poručio je Bilandžić.


Ostvaruje se Strategija razvoja Grada Sinja S prihodima od 70 milijuna kuna do velikih projekata 'teških' 550 milijuna

Čestitke za Dan grada i pohvale zbog milijunskih projekata koji se provode u Sinju uputili su i visoki gosti.


– Dugo dolazim u Sinj, vi idete snažno naprijed. Ovo nije isti grad kao prije 5 ili 10 godina, obnovljeni su Alkarski dvori, otvoren Muzej Alke, dvorana – rekao je u ime gradova prijatelja, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pozvao na zajedništvo.


– Mi jedni drugima moramo pružiti ruku, bez obzira na svjetonazor i političke opcije i potegnuti za isti konop – poručio je gvardijan Čovo.


– Protekla godina nije bila politički idilična, ali to nas nije obeshrabrilo da se trudimo i radimo kako bismo svi zajedno pridonijeli razvoju našeg Grada. Brojne promjene i aktivnosti političkih dionika donekle su usporile zacrtane planove, ali nisu dovele do prekida ni zastoja u njihovoj realizaciji. Svakako treba reći da je ovo Gradsko vijeće smoglo snage da političke pozicije stave u drugi plan, a prednost dadu važnosti realizacije projekata koji su dobili šansu financiranja iz bespovratnih sredstava EU. Prepoznajući programski i vremenski okvir, prigodu da se ključni razvojni projekti Grada realiziraju, donesen je proračun za 2019 i plan razvojnih programa za 2020. i 2021. – rekla je gradonačelnica Kristina Križanac i svoje izvješće o radu prezentirala kratkim filmom.

jedinstvena izložba fotografija u kliškoj tvrđavi U povodu 100. obljetnice kraja Prvog svjetskog rata MK Specijalne policije odao počast poginulim Hrvatima


U ovoj godini potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Sinj, ukupno procijenjen na 370 milijuna kuna, od čega su 211 milijun bespovratna sredstva EU, 36 milijuna iz državnog proračuna i 36 milijuna Hrvatskih voda. Ovim projektom će se priključci na mrežu odvodnje povećati sa sadašnjih 45 na 83 posto.
Drugi veliki projekt je Integrirani projekt obnove kulturne baštine Sinj u sridu ukupne vrijednosti 71 milijun kuna, od čega su 58 milijuna kuna sredstva EU. Bez tih sredstava Grad bi teško uspio obnoviti i rekonstruirati kulturna dobra: tvrđavu Grad, tvrđavu Kamičak sa satom, zgradu Palacinu, ulice u užem centru grada.


Nagrade Grada

Sljedeći veliki projekt koji će se realizirati je Veteranski centar Sinj, ukupne vrijednosti 46 milijuna kuna iz EU sredstava, koji će se graditi na prostoru bivše vojarne u centru grada.
Sinj je nadomak realizacije sanacije odlagališta komunalnog otpada Mojanka vrijednosti 20-ak milijuna kuna, koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša. Dovršeno je reciklažno dvorište, u pripremi su sortirnice.
Provode se aktivnosti za rekonstrukciju raskrižja u centru grada, vrijedno šest milijuna kuna koje će financirati Hrvatske ceste.

Rekonstruirana je ribarnica, napravljena električna punionica, a provedeno je još mnogo manjih projekata.
Dodijeljene su i ovogodišnje nagrada Grada. Osobne nagrade pripale su Bošku Poljaku, Zdenki Filipović Grčić i Davoru Mori, dok se kolektivne nagrade uručile Lovačkom društvu Sinj i Centru “Juraj Bonači”. 

Bogat program tijekom ljeta u gradu kulture i glazbe Od Gljevstoka i jubilarnog Sajma sela do spektakularnog prikaza opsade i Alke Sinj Održana prva Smotra dječjeg folklora