Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Vukovarsko-srijemskoj županiji obilježen Međunarodni dan vatrogasaca

Jukić: Oni nemaju pravo na kiks i zato moraju imati kvalitetnu opremu

1/11
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
U pet gradova i 26 općina u županiji djeluju četiri javne vatrogasne postrojbe i 26 središnjih vatrogasnih postrojbi u kojima je 100 profesionalnih i 2000 dobrovoljnih vatrogasaca

Na blagdan svetoga Florijana, njihova nebeskog zaštitnika, obilježen je i Međunarodni dan vatrogasaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tim povodom županijske vatrogasne čelnike primio je župan Božo Galić koji je pohvalio njihov dosadašnji rad, ali i razgovarao s njima o programima i projektima koji se planiraju pokrenuti s ciljem daljeg razvoja vatrogastva.

Centar će se prostirati na 146 ha, a gradit će se na bivšem ranžirnom kolodvoru u Vinkovcima Transportno-logistički centar pomoći će razvoju gospodarstva u županiji

Digitalni termometar na dar

– Želim svim vatrogascima čestitati što časno i humano obavljaju intervencije kako u požarima tako i u poplavama, potresima i prometnim nezgodama, da bi pomogli drugima – rekao je Galić koji je vatrogasnim čelnicima poklonio beskontaktni digitalni termometar koji će im dobro doći u radu, a naročito u vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Predsjednik Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije Antun Jelić kazao je da u županiji, u pet gradova i 26 općina, djeluju četiri javne vatrogasne postrojbe i 26 središnjih vatrogasnih postrojbi, odnosno Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

– U njima ukupno djeluje 100 profesionalnih i oko 2000 dobrovoljnih vatrogasaca. Osim gašenja požara obavljamo i sve druge tehničke intervencije kojih je, kada gledamo statistički, podjednak broj – rekao je Jelić.

Vatrogasni zapovjednik Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Jukić, koji je i zapovjednik JVP-a Vukovar, rekao je da JVP-i djeluju u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku, a da će u Županji početi djelovati uskoro čime bi se povećala operativna sposobnost vatrogasaca jer bi i taj dio županije bio kvalitetno pokriven.

Županija donijela mjere za pomoć gospodarstvu i građanima u potrebi Smanjili plaće, ukinuli naknade, potiču ulaganja i samozapošljavanje

Prema njegovim riječima do sada im je udaljenost pojedinih mjesta u Cvelferiji bio problem, a sada će i to biti riješeno. Uz to, JVP Županja pokrivat će i autocestu što je također od iznimne važnosti za sigurnost građana.

– Možemo reći da je opremljenost vatrogasnih postrojbi solidna, ali ona uvijek može biti bolja i kvalitetnija. Vatrogasci nemaju pravo na pogrešku i zato moramo biti kvalitetno opremljeni, ali i vježbati kako bismo djelovali što kvalitetnije i brže. Volimo reći da je ulaganje u opremu i obuku vatrogasaca zapravo ulaganje u sigurnost svih građana županije što nema cijene. Kada dođe do požara, nastaju goleme štete, a one se mogu smanjiti samo uz kvalitetnu opremu i obuku – rekao je Jukić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Govoreći o važnosti opreme i obuke, dodao je da je pred nama vrelo ljeto, a moguće su i suše, kada su posebno ugrožena polja, šume, ali i kuće. Uz to, županija je specifična jer uz plodna polja tu su i šume, ali i nalazišta nafte i plina. U takvim uvjetima nikada na terenu ne znaju na što će se naletjeti i kakvi će ih uvjeti dočekati.

Radno ljeto u Jelsi

U isto vrijeme radilo se i na opremanju DVD-a širom županije te je posebno istaknuta donacija od 52 vatrogasna vozila iz austrijske pokrajine Tirol. Riječ jeo donaciji vrijednoj 10 milijuna kuna, a koja se odvijala kroz period od pet godina.

Izvor kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća Uz pomoć geotermalnih izvora do energetski neovisne županije

Na taj način znatno je podignuta sprema i DVD-ova širom županije.

– Upravo su na neki način ti DVD-ovi naša baza i njih uvijek treba posebno istaknuti. Naime, pripadnici JVP-a su plaćeni za svoj rad dok članovi DVD-ova nisu. Oni sve to rade dobrom voljom i srcem pri čemu je njihova uloga u zaštiti ljudi i imovine širom županije nemjerljiva – istaknuo je Jukić.

Treba znati i da su pripadnici JVP-a s područja Vukovarsko-srijemske županije već godinama angažirani tijekom ljeta i na gašenjima požara duž obale. Tako će biti i ove godine kada će, s pripadnicima DVD-a, biti stacionirani u Jelsi na Hvaru.