Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Centar će se prostirati na 146 ha, a gradit će se na bivšem ranžirnom kolodvoru u Vinkovcima

Transportno-logistički centar pomoći će razvoju gospodarstva u županiji

1/5
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
TLC je smješten uz prugu na X željezničkom koridoru, blizu su mu luke Vukovar, Osijek i Slavonski Brod, a ne smije se zaboraviti ni dobra prometna povezanost sa susjednim zemljama (BiH, Mađarska i Srbija)

Projekt gradnje Transportno-logističkog centra (TLC) u Vinkovcima jedan je od strateških projekata ne samo Vukovarsko-srijemske županije nego i cijeloga istoka Hrvatske. Cilj je gradnjom jednoga ovakvoga centra napraviti suvremeni logistički centar u skladu s europskim standardima i kvalitetom izvedbe s ciljem osiguranja okvira za ekonomski isplativo i dugoročno samoodrživo funkcioniranje. TLC, koji će se graditi na mjestu nekadašnjeg ranžirnog kolodvora u Vinkovcima, povezao bi hrvatski istok s ostatkom Hrvatske kao i drugim zemljama te bi se njime iskoristio geostrateški položaj najistočnije hrvatske županije.

Županija donijela mjere za pomoć gospodarstvu i građanima u potrebi Smanjili plaće, ukinuli naknade, potiču ulaganja i samozapošljavanje

Rast će i zaposlenost

– Povezivanje unutarnjih plovnih puteva sa željezničkim prometom, Lukom Vukovar i budućim Transportno-logističkim centrom daje idealne mogućnosti za razvoj gospodarskih aktivnosti. Posebnu važnost imat će nakon što se obnovi pruga Vukovar-Vinkovci i Vinkovci-Zagreb jer se nalazi uz samu željezničku prugu na X željezničkom prometnom koridoru, a nedaleko od koridora Vc – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Foto: Razvojna agencija VSŽ-a

O važnosti projekta, čiji je nositelj županija, govori i činjenica da se njegova ukupna vrijednost procjenjuje na oko 305 milijuna kuna i da bi se prostirao na ukupno 146 hektara. Prva faza projekta obuhvaća područje od 50 hektara, a gradnja se procjenjuje na više od 180 milijuna kuna.

Ilija Cota, ravnatelj županijske Razvoje agencije koja je suradnik na projektu, kazao je da je tijekom prošle godine izrađena Studija izvodljivosti i potpisan ugovor o financiranju projektno-tehničke dokumentacije za prvu fazu gradnje TLC-a.

– Ta dokumentacija će biti završena i ishođena do veljače 2022. godine. Vrijednost ugovora iznosi više od tri milijuna kuna, a bit će sufinanciran s 85 posto iz EU dok će preostala sredstva osigurati Županija i Grad Vinkovci koji je partner na projektu – rekao je Cota dodajući da se usporedno radi i na osiguravanju preostalih neophodnih sredstava.

Izvor kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća Uz pomoć geotermalnih izvora do energetski neovisne županije

Pojasnio je da projekt gradnje TLC-a spada u projekt gradnje logističko-distribucijske poduzetničke zone smještene u Vinkovcima u kojoj će pretežiti broj korisnika zone obavljati logističko-distribucijske aktivnosti na više od polovine površine, a ostatak površine bit će ponuđen u obliku komunalno opremljenih parcela zainteresiranim poduzetnicima koji obavljaju proizvodno-prerađivačku djelatnost. U TLC-u će se odvijati sve aktivnosti koje se odnose na prijevoz, logistiku i distribuciju, ali ostale gospodarske djelatnosti od interesa za korisnike (proizvodnja, dorada, manipulacija i skladištenje proizvoda), u skladu s potrebama korisnika i njegovom osnovnom namjenom. Istaknuo je i da se TLC nalazi na koridoru X koji je jedan od najvažnijih prometnih koridora za prijevoz roba u Hrvatskoj, ali i blizu luka Vukovar, Osijek i Slavonski Brod kao i zračne luke Osijek. Ne smije se zaboraviti ni dobra prometna povezanost sa susjednim zemljama (BiH, Mađarska i Srbija).

Foto: Razvojna agencija VSŽ-a

Započela realizacija projekta Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija U pametnoj poljoprivredi pomagat će roboti, bespilotne letjelice – cilj bolja proizvodnja hrane

Pročelnica za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković istaknula je da je TLC od iznimne važnosti za županiju i istok Hrvatske te da će njegovo stavljanje u funkciju donijeti višestruke gospodarske koristi i svakako rezultirati porastom broja zaposlenih i većom gospodarskom aktivnosti.

Brojni poduzetnici

– Na jednom mjestu bismo imali kapacitete gdje bi se razni tereti mogli skladištiti, a onda utovarati ili istovarati. Unutar TLC-a poslovali bi i brojni poduzetnici. TLC bi svakako Vukovarsko-srijemsku županiju drukčije pozicionirao kada je riječ o gospodarstvu – zaključila je Čobanković.