Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija donijela mjere za pomoć gospodarstvu i građanima u potrebi

Smanjili plaće, ukinuli naknade, potiču ulaganja i samozapošljavanje

1/4
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Želimo pomoći onima kojima je ta pomoć najvažnija. Radit ćemo to i ubuduće, rekao je župan Galić

Epidemija koronavirusa svima nam je umnogome promijenila život, a uz to i onemogućila rad brojnih obrta i tvrtki te tako donijela i velike gubitke i probleme u gospodarstvu.

Razvojna agencija besplatno priprema i provodi projekte s ciljem umanjivanja posljedica krize Opremaju se radiološki odjeli, vozilo hitne pomoći i pčelari

Izravna pomoć OPG-ovima

S terena već tjednima stižu brojne vijesti o problemima u poslovanju, smanjenoj proizvodnji, ali nažalost i otkazima. Svjesni te činjenice čelnici Vukovarsko-srijemske županije odlučili su poduzeti određene korake s ciljem spasa i pomoći gospodarstvu ali i građanima u potrebi. Naime, Županija je poduzela mjere radi osiguranja sredstava za financiranje aktivnosti u borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom, da bi se solidarizirala u ovoj teškoj situaciji.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Iz Županije ističu da su, uz postojeće mjere Vlade RH za pomoć gospodarstvu, posebno kada je mnogo zaposlenih dobilo otkaz ili radi za minimalnu plaću, u najistočnijoj hrvatskoj županiji donijeli odluku o smanjenju plaća svim zaposlenicima i dužnosnicima Županije i proračunskim korisnicima, odnosno poduzećima i ustanovama kojima je Županija osnivač. Tako će se djelatnicima Županije i djelatnicima poduzeća i ustanova u vlasništvu Županije smanjiti plaća za 10 posto, a dužnosnicima, odnosno županu i zamjenicima župana te direktorima i ravnateljima županijskih poduzeća plaća će biti smanjena za 15 posto. Ova odluka počinje se primjenjivati od travnja, a tako će mjesečno biti ušteđeno 325.420 kuna.

Izvor kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća Uz pomoć geotermalnih izvora do energetski neovisne županije

Donesena je i odluka o privremenom ukidanju naknada za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u društvima i ustanovama kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, a mjesečne uštede bit će 53.322,70 kuna.

Još ranije djelatnici Vukovarsko-srijemske županije i županijskih ustanova odrekli su se i ovogodišnjih uskrsnica, uskrsnih paketa te regresa. Na taj način županija je uštedjela iznos od 882.500 kuna koje su preusmjerili za otkup poljoprivrednih proizvoda OPG-ova koji će se preko Crvenog križa dostavljati stanovnicima kojima je pomoć zaista potrebna. Ova mjera direktno pomaže vlasnicima OPG-ova koji zbog epidemije ne mogu prodati svoje proizvode i osigurava im siguran otkup. U isto vrijeme pomaže i građanima u potrebi kojima će se ti proizvodi dijeliti posredstvom Crvenoga križa.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Isto tako sredstva će biti usmjerena i za poticanje pozitivnog poduzetničkog okruženja, koji je važan čimbenik razvoja gospodarstva svake županije, te je nužno kontinuirano ulaganje u njegov razvoj, a posebno sada u vrijeme koronakrize.

Niz mjera i odluka Grada Vinkovaca Strateški projekti idu dalje, režu se plaće u gradskoj upravi i tvrtkama

– Malo i srednje poduzetništvo jedan je od glavnih pokretača gospodarskog razvitka i generator novih radnih mjesta, stoga i Vukovarsko-srijemska županija planira, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, poticati investicije i razvoj gospodarstva na području naše županije – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Moratorij na kredite

Najavljuje da će u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Županija davati suglasnost na moratorije kredita koji se provode u okviru postojećih programa kreditiranja poduzetnika. Dodaju i da će se sukladno raspoloživim financijskim sredstvima nastojati poticati investicije i unapređenje poslovanja malih i srednjih poduzeća te poticati nezaposlene osobe na pokretanje vlastitog posla u proizvodnom i prerađivačkom sektoru.

– Donijeli smo te mjere s ciljem pomoći oporavku gospodarstva, obrtništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Želimo pomoći onima kojima je ta pomoć najvažnija. Radit ćemo to i ubuduće – zaključio je Galić.