Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
U Istri osnovana prva maslinarska proizvođačka organizacija u Hrvatskoj

Manji proizvođači odsad će lakše osvajati nova tržišta i uz niže cijene

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Istra je nadaleko poznata kao regija s kvalitetnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem koje je dobilo i zaštitu izvornosti na razini Europske unije

Istarska županija putem svog Upravnog odjela za poljoprivredu i maslinari Istre osnovali su proteklog tjedna poljoprivrednu zadrugu s ciljem da Ministarstvo poljoprivrede prizna Proizvođačke organizacije proizvođača maslina i maslinova ulja Istre u organizaciju koja će udružiti sve maslinare Istarskog poluotoka. Naime, nakon više od deset godina postojanja, klaster maslinara Istre sada više nema razloga za postojanje te će se ugasiti osnivanjem Proizvođačke organizacije maslinara Istre.

Županijska Turistička zajednica naručila izradu studije „Privatni smještaj Istarske županije“ Prvi u Hrvatskoj staju na kraj velikom rastu privatnog smještaja

Pokretački sastanak u veljači

Inicijativa za osnivanje PO maslinara Istre krenula je iz Sjeverne Istre, Bujštine, početkom ove godine, na inicijativu udruge Maslina – Ulivo i ostalih udruga s tog područja, uz stručnu i logističku podršku Istarske županije.

U veljači je na pokretačkom sastanku prisustvovalo oko 20 maslinara iz klastera maslinara Istre.

Tada je osnovan inicijativni odbor koji je održao nekoliko informativno-edukativnih sastanaka okupivši više od 70 maslinara Istre koji su iskazali interes pristupanju PO maslinara. Od navedenih je njih 23 s Rovinjštine, 50-ak iz klastera sjeverozapadne Istre i nešto pojedinaca iz ostalih krajeva županije.

Osim sastanaka, u lipnju je organizirano i studijsko putovanje u Veronu, u udrugu AIPO koja se bavi pružanjem raznih usluga maslinarima te certificiranjem i promoviranjem maslinova ulja pod oznakom izvornosti.

Europskim projektima do revitalizacije bogate istarske kulturne baštine Srce Istre otkrilo je ruralna područja, a promovirani su i muzeji, freske...

U radnom dijelu predosnivačke skupštine pristupilo se dogovorenim usklađivanjima ključnih odrednica u Pravilima zadruge kao temeljnom dokumentu buduće zadruge maslinara Istre te definiranju ostalih pravnih formulacija i potrebitih akata, da bi se nakon osnivačke skupštine zadruge maslinara Istre od Ministarstva poljoprivrede dobilo rješenje o priznavanju Proizvođačke organizacije maslinara Istre.

Uslijedit će izrada petogodišnjeg poslovnog plana Proizvođačke organizacije maslinara, što je uvjet za apliciranje na sredstva iz fondova EU, a koja se dodjeljuju putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, moguće je dobiti do 100.000 eura godišnje za sufinanciranje administrativnih i svih ostalih troškova.

Završen još jedan EU projekt u Istri: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja, zasjala u novom sjaju

Nakon provedbe spomenutih aktivnosti, Istra će dobiti prvu proizvođačku organizaciju maslinara u Hrvatskoj.

Organizacija će omogućiti malim i srednjim proizvođačima da njihova ulja plasiraju preko nove zadruge. Tako će se postići veći učinci pri proizvodnji, odnosno veći prihod.

Jedan član, jedan glas

Također, time se čini daljnji iskorak u održivom razvoju maslinarstva, ali i brendiranju Istre kao vrhunske maslinarske regije, koja je svoje visokokvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra zaštitila Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) na razini Europske unije.

Pokretanjem poduzeća u kojem će svi biti vlasnici, maslinarima se želi olakšati posao. Svaki će član imati jedan glas i svi će ravnopravno sudjelovati u odlučivanju o poslovanju Proizvođačke organizacije te sudjelovati u podjeli dobiti iste.

Ovakvom organizacijom rada i poslovanja, nadaju se maslinari, moći se osvajati i nova tržišta, a ujedinjeni u jaku organizaciju moći će si osigurati lakše poslovanje i povoljnije cijene po kojima će moći prodavati svoja vrhunska maslinova ulja.

Županija za provedbu programa „Istramedic 2019“ osigurala 200.000 kuna Povoljni krediti za liječnike i medicinsko osoblje s kamatom do najviše tri posto