Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predstavljen novi turistički potencijal u županiji

Nova biciklistička ruta ‘Put vinograda’ – od Vukovara do Šarengrada

Foto: Branimir Bradarić
U 2019. u sklopu programa razvoja cikloturizma na području županije postavljeno je pet smart odmorišta, tri odmorišta za cikloturiste, brojač biciklističkog prometa u Iloku i vidikovac u Šarengradu

U nizu turističkih potencijala čelnici Vukovarsko-srijemske županije predstavili su biciklističku rutu „Put vinograda“ koja se proteže od Vukovara do Šarengrada. Njena je posebnost u tome što ne ide državnom cestom koja vodi do Iloka, a na kojoj je svakodnevno gust promet te su tako biciklisti izloženi opasnosti.

U prvoj fazi unapređuje se infrastruktura RCK-a za inovativne programe obrazovanja Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci razvija Regionalni centar kompetencija

– “Put vinograda” je off-road ruta kroz prirodu i vinograde koju smo osmislili upravo zato što je cesta prema Iloku veoma prometna i nije prilagođena cikloturistima. Na ovoj se ruti prolazi pokraj Muzeja vučedolske kulture te stazama kroz brojne OPG-ove sve do Šarengrada – rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir.

Brojni plavunovi

Podsjetila je da je u 2019. godini u sklopu programa razvoja cikloturizma na području županije postavljeno pet smart odmorišta (Vrbanja, Privlaka, Drenovci, Nuštar i Županja), tri odmorišta za cikloturiste (Vukovar, Ilok, Šumanovci), brojač biciklističkog prometa u Iloku i vidikovac u Šarengradu.

Označena je nova off-road ruta „Put Vinograda“ te su sagrađena i dva prometna elaborata za buduće biciklističke rute na području Vukovara i Cvelferije. Prema riječima Budimira, ukupna vrijednost realiziranog projekta iznosi gotovo pola milijuna kuna u kojima je Ministarstvo turizma sudjelovalo sufinanciranjem u iznosu od 355.300 kuna bespovratnih sredstava, a ostatak sredstava osigurala je Vukovarsko-srijemska županija.

Projekt je vrijedan oko 3,5 milijuna kuna a dio novca dala je i Županija Dnevno će se u Soljanima proizvoditi 10.000 GMO free jaja, prvih u Hrvatskoj

Istaknula je i da cikloturizam iz godine u godinu raste tako da je sastavni dio ponude kontinentalnog turizma. Upravo zato postoje brojni novi planovi kako bi se ova grana turizma, kao i turizam uopće u županiji, dodatno razvio.

– To su turisti kojima je prijevozno sredstvo bicikl, koji vole aktivnosti, vole prirodu. Obični turisti troše oko 15 eura dnevno, dok cikloturisti troše oko 50 eura dnevno. Primjera radi, tijekom 2013. godine, za koju imamo podatak, u Europi je bilo blizu 60 milijuna cikloturista koji putuju Europom u takvom obliku turizma. Ta je brojka danas sigurno osjetno veća, što znači da je taj turizam nešto što je još u razvoju. Mislimo da je Vukovarsko-srijemska županija vrlo pogodna za razvoj ove grane turizma, i to ne samo zbog prirode već i zbog cjelokupne ponude koja uključuje gastro i kulturnu ponudu kojom smo bogati – rekla je Budimir.

Strateška grana

Predstavljanju rute nazočio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je rekao da je uz poljoprivredu drvni sektor te obnovljive izvore energije turizam svakako jedna od naših strateških grana.

Šest je godina prošlo od razorne poplave u selima županjske Cvelferije “Poplave iz 2014. lekcija su iz koje smo naučili kako živjeti uz Savu”

– Turizam je taj koji u našoj ukupnoj strategiji ima razvojnu ulogu. Uz našu kulturnu baštinu koja je izuzetno bogata, na prostoru između Dunava i Save ima kvalitetnih šuma, lovišta te je povezivanje Županje, Vinkovaca, Vukovara i Iloka biciklističkim stazama, gradnjom biciklističke infrastrukture i razvoj cikloturizma jedan od temelja našeg turizma. Potencijal je velik, a koristeći Europske fondove, izgradit ćemo infrastrukturu, projektirati staze potrebne za razvoj cikloturizma – rekao je Galić.