Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija kreće s promocijom još jedne slavonske delicije

Novi specijalitet - crni sendvič od slanine fajferice s jajetom, sirom i salatom

1/5
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Crni sendvič među prvima su kušali vukovarsko-srijemski i dubrovačko-neretvanski župani Božo Galić i Nikola Dobroslavić, a uskoro kreće i marketinška kampanja u svrhu njegove popularizacije

Uz već poznate razne gastronomske okuse i specijalitete, poput kulena, šunke, kobasica, slanine i drugih, Vukovarsko-srijemska županija dobila je još jedan specijalitet. Riječ je o crnom sendviču u kojemu je glavni sastojak slanina hrvatske autohtone pasmine, crne slavonske svinje. Inače, riječ je o pasmini čije meso stručnjaci smatraju zdravijim od onog ostalih pasmina.

Potpisan ugovor Kreće gradnja Drvno-tehnološkog centra "Slavonski hast"

– Svi volimo kobasicu, šunku, kulen, ali nekako smo zanemarili slaninu kojoj sada dajemo pozornost. Naime, neka su istraživanja pokazala da u slanini crne slavonske svinje ima dobrog kolesterola te smo se odlučili na priču o sendviču čiji je glavni sastojak upravo slanina crne slavonske svinje uz dodatak pečenog jajeta, sira i salata koji se slažu unutar crnog peciva – rekla je županijska pročelnica za turizam i kulturu Marija Budimir.

Degustirali i župani

Dodala je i da je sve više stočara na istoku Hrvatske koji se odlučuju za uzgoj crne slavonske svinje. Prema njezinim riječima, želja je županijskih vlasti da nitko tko dođe u Vukovarsko-srijemsku županiju ne ode, a da nije probao crni sendvič.

Među prvima koji su probali crni sendvič bili su vukovarsko-srijemski i dubrovačko-neretvanski župani Božo Galić i Nikola Dobroslavić, koji je bio u posjetu najistočnijoj hrvatskoj županiji. Oni su rekli da se puno radi na povezivanju dvije županije.

O pojedinim temama govorili su stručnjaci iz tih oblasti U Beču predstavljeni turistički kapaciteti Slavonije

– Radimo i na promociji naših proizvoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji među kojima je i meso crne slavonske svinje. Riječ je o vrlo kvalitetnom mesu i zdravoj hrani koju su rado konzumirali naši stari, a sada je ponovno otkrivamo i nudimo tržištu. Crna slavonska svinja ekološki se hrani i daje kvalitetno meso. Promocija crnog sendviča pokazuje da mi u Slavoniji imamo jako dobrih i kvalitetnih proizvoda, a crna slavonska svinja, kako mi kažemo fajferica, sigurno je jedan od boljih – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić poslije promocije crnog sendviča koja je organizirana u sklopu 54. Vinkovačkih jeseni.

Čelnici županije upoznali se s projektima Općine Jarmina Gradi se vrtić, u planu i gradnja dviju hladnjača

Zadovoljan okusom crnog sendviča je i župan Dobroslavić koji je rekao da s nestrpljenjem čeka da se dovrši koridor Vc kroz BiH koji bi dvije županije povezao najkraćom cestovnom vezom.

Logo izradio D. Mataković

– Kušali smo crni sendvič. Najprije bih rekao da je odlična ideja da se on napravi od crne slavonske svinje, koja je iznimno kvalitetna. Dobili smo proizvod koji će, nadam se, prvenstveno mladi prihvatiti. Sendvič je odličan, a takvi su i inače proizvodi od crne slavonske svinje. Dubrovčanima je poznata šunka od crne slavonske svinje, koja je vrlo kvalitetna te bi rado sada probali i crni sendvič – rekao je Dobroslavić.

Županijske vlasti žele promovirati crni sendvič pa tako kreću i s marketinškom kampanjom i logom koji je izradio poznati hrvatski autor stripa Dubravko Mataković.