Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Protestno pismo roditelja

Osnovnoškolci srpske manjine još uvijek čekaju većinu udžbenika

udžbenici
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Ovo je neozbiljno i neodgovorno jer ipak je prošlo cijelo polugodište, a udžbenici nisu osigurani. Trudimo se i mi i djeca, piše se puno, čita, kopira, kaže jedna od nastavnica

Koliko god se govorilo o uloženim naporima i uspjesima kurikularne reforme, svako malo iskoči neki nov i neriješen problem. Najnoviji u nizu takvih je slučaj s učenicima prvih i petih razreda iz Slavonije koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu, a dio su reforme.

Natječaj „Lajkaj stvarni svijet, a ne virtualni“ Đaci Doma učenika Vukovar snimili su najbolji video

Snalaze se kako znaju

Ti učenici do danas nemaju većinu udžbenika i radnih bilježnica za nastavu. Udžbenici nisu osigurani ni za učenike sedmih razreda. Tim povodom otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i resornoj ministrici Blaženki Divjak uputio je Dragan Crnogorac, otac jedne učenice, postavljajući pitanje znaju li da učenici u Hrvatskoj od početka školske godine nemaju udžbenike za nastavu ili ih za to nije briga jer je riječ o Srbima.

– Učenici koji pohađaju manjinski model nastave na srpskom jeziku i pismu po modelu A zapravo imaju samo udžbenik i radne bilježnice za hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i engleski jezik. Udžbenike i radne bilježnice za druge predmete nemaju – navodi Crnogorac u otvorenom pismu dodajući da nikada nije bilo gore te da se nastava provodi tako da se sve piše u bilježnice ili im nastavnici kopiraju listove iz radnih bilježnica.

Navodi i da za roditelje i djecu danas nema tko štrajkati te kako im preostaje samo nada da će im u rješavanju problema pomoći mediji.

– Mi ne tražimo nikakvu milostinju ili nešto što nemaju drugi učenici u Hrvatskoj, ali ne želimo da nas se diskriminira ni po jednoj osnovi. Mi samo želimo da nam netko omogući da kupimo udžbenike za našu djecu kako bi mogla normalno pohađati nastavu – ističe Crnogorac, dodajući da će pismo poslati i u svoju matičnu zemlju kako bi im pomogla ako može.

Župan svečano potpisao ugovore o stipendijama Županija za 103 stipendije učenicima i studentima izdvojila 860 tisuća kuna

Da udžbenika još uvijek nema za dio učenika, potvrdila nam je i Jasna Kotromanović-Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića, navodeći da ne zna u čemu je problem, ali i da je to problem sa svim školama na istoku Hrvatske gdje se nastava za pripadnike srpske nacionalne manjine provodi po A modelu.

I nastavnici su nezadovoljni jer, kako kažu, nemaju osnovne uvjete za rad pa se svi snalaze kako znaju i umiju.

– Ovo je neozbiljno i neodgovorno jer ipak je prošlo cijelo polugodište, a udžbenici nisu osigurani. Trudimo se i mi i djeca, piše se puno, čita, kopira i tko zna što sve, ali to nije to. Djeci su neophodni udžbenici kojih nema i, što je najgore, ne zna se kada će ih i dobiti – kaže nam jedna od nastavnica iz Vukovara.

Postupak osiguravanja udžbenika za učenike srpske nacionalnosti po modelu A provodi se u suradnji Ministarstva, SKD Prosvjeta i izdavača. Direktor Prosvjeta d.o.o. Mirko Marković kaže da su oni preveli sve udžbenike, koje su prethodno odabrali nastavnici, te ih u Ministarstvo početkom rujna dostavili na odobravanje, ali i da od tada nijedan udžbenik nije tiskan.

Potpisana 23 nova ugovora za stipendiranje učenika i studenata Učenicima po 400, a studentima po 700 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci

Manjak stručnjaka

– Imamo neke najave da će dio udžbenika učenicima biti dostavljen do kraja tjedna. Hoće li i koliko, za sada ne znam, ali vjerujem da će problem biti ubrzo riješen – kaže Marković.

Na naše pitanje iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su da Ministarstvo koordinira cjelokupan proces, ali i da je važno napomenuti da on ovisi o interesu i brzini članova povjerenstava za prosudbu i nakladnika. Kao razlog navode sužen broj stručnjaka koji trebaju biti u sastavu povjerenstava za prosudbu.

– Samo je jedan udžbenik prihvaćen u obliku u kojem je dostavljen Ministarstvu. Detaljne primjedbe članova stručnih povjerenstava odnose se na jezične i pravopisne pogreške te su ih nakladnici dužni ispraviti i dostaviti dorađene udžbenike koji se potom ponovno šalju stručnim povjerenstvima na prosudbu. Povjerenstva imenovana u listopadu dijelom su završila prosudbu udžbenika, a dio će završiti s radom ovih dana. Proces odobravanja zahtjeva od članova povjerenstava traže stručnost, vrijeme i izniman angažman da bi učenici dobili što kvalitetnije udžbenike što i jest jedini i krajnji cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja – navode iz Ministarstva.