Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Upitna gradnja Vukovar Towera

Pavliček: Ministarstvo kulture ugrožava projekt od 185 milijuna kn

1/3
Foto: Branimir Bradarić
Projektanti su zamislili da se Vukovar Tower nalazi na mjestu nekadašnjeg Hotela Dunav, na ušću Vuke u Dunav. Novi objekt bio bi visine 200-tinjak metara, odnosno do 36 katova

Gradnja Vukovar Towera kapitalni je projekt koji predstavlja strateški interes Grada Vukovara, ali njegova realizacija nije započela i pod upitnikom je zbog subjektivnog mišljenja Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vladi RH.

Novi program za pomoć gospodarstvu Tri nove i dio starih mjera za lakše preživljavanje poduzetnika

Neprofesionalnost

Tvrdi to zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček dodajući kako to subjektivno mišljenje pojedinaca ugrožava strateški projekt vrijedan oko 185 milijuna kuna. Projektanti su zamislili da se Vukovar Tower nalazi na mjestu nekadašnjeg Hotela Dunav, na ušću Vuke u Dunav. Novi objekt bio bi visine 200-ak metara, odnosno do 36 katova pri čemu bi sadržavao luksuzni hotel, kongresni centar, poslovne prostore, stanove…

Govoreći o problematici gradnje Vukovar Towera, Pavliček je podsjetio da je nekadašnji Hotel Dunav u devastiranom stanju i tako narušava izgled središnjeg dijela Vukovara te svojom slikom proteklih godina odaje ružan dojam o Vukovaru i podsjeća na ratna razaranja. S ciljem da se taj problem riješi, gradska uprava Vukovara odlučila je u turističke i estetske svrhe promijeniti izgled ovoga objekta u samome centru grada.

Predstavljen projekt Veleučilišta Lavoslav Ružička STEP-UP Vukovar postaje pravi studentski grad – uređuje se novi praktikum

U skladu s time Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo je odluku o prodaji objekta te je raspisan natječaj poslije čega je 4. svibnja 2019. godine Grad Vukovar sklopio ugovor o kupoprodaji nekretnine postojećeg hotela Dunav s tvrtkom Immo Invest Partner Vukovar d.d. koja planira graditi novu građevinu pod nazivom Vukovar Tower. Pavliček kaže i kako, prema odredbama trenutačno važećeg prostornog plana za novu gradnju, a Konzervatorski odjel traži da se one zadrže, najveći koeficijent izgrađenosti iznosi 0,5 (50% izgrađenosti čestice), zelenilo mora biti najmanje 20% građevne čestice, a najveća etažnost iznosi 1-2 podrumske etaže i 4 nadzemne.

– Kada je riječ o tome prostoru, treba znati da sama zgrada nekadašnjeg Hotela Dunav nema svojstvo kulturnog dobra. Važno je napomenuti da unutar te široke kulturno-povijesne cjeline na površini od gotovo 88 hektara tek 3,6% objekata ima status kulturnog dobra. Gradsko vijeće Grada Vukovara je 4. rujna 2018. donijelo Odluku o izradi predmetnog prostornog plana nakon čega je predmetna odluka o izradi prostornog plana s pozivom da u roku 8 dana od primitka poziva dostave zahtjeve za izradu prostornog plana dostavljena na 19 adresa. Osim Ministarstva kulture, nijedno od 18 preostalih javnopravnih tijela nije imalo prigovor niti primjedbu koja bi onemogućila izmjenu plana na željeni način – rekao je Pavliček.

Jeftinija toplinska energija Solarno termalno polje u Borovu naselju

Pri tome je posebno istaknuo kako su s problemom upoznati i premijer Andrej Plenković, ministrica i mnogi drugi, ali i da su se predstavnici Grada i ulagača suočili s neprofesionalnosti pojedinaca u Ministarstvu pa i vulgarnim ispadima.

Neće odustati

– Hrvatska je u EU, a sve to dopisivanje i sastančenje traje 2 godine. Nije čudno što nas investitori zaobilaze u širokom luku. Ne uklapa im se nova zgrada, a uklapa im se ovaj derutni objekt. Međutim, Grad Vukovar, a ni investitori, neće odustati od ovoga za grad važnog strateškog projekta. Svjesni smo što realizacija jednog ovakvog projekta znači za Vukovar, razvoj turizma, napredak i budućnost – zaključio je Pavliček.