Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o davanju 80 ha državnog zemljišta Bjelovaru

Poslovna zona Veliko Korenovo “teška” je 20,5 milijuna kuna

Foto: Bjelovar
Gospodarski procvat za Bjelovar i okolicu donose gospodarska zona i završetak brze ceste do Bjelovara, kaže gradonačelnik Hrebak

Nakon što je gradonačelnik Hrebak najavio da će Vlada RH na 57. sjednici donijeti odluku o davanju 80 hektara državnog zemljišta Gradu Bjelovaru za izgradnju najveće poslovne zone u županiji, one u Velikom Korenovu, to je i realizirano. Ovo je prvi korak prema ostvarenju Hrebakovih planova vezanih za buduću poslovnu zonu, a u cilju otvaranja velikog broja novih radnih mjesta. Projekt je to koji su svi dosadašnji gradonačelnici Bjelovara željeli ostvariti, a završetkom brze ceste do Bjelovara, zona bi za Bjelovar i okolicu značila gospodarski procvat.

Grad Bjelovar dobio suvremeno kazalište Nekadašnja sinagoga postaje središte kulturnog života

Tri najveća projekta

– Tri su stvari koje smatram da su najveći projekti za Bjelovar. Prva je brza cesta do Bjelovara, zatim bjelovarske toplice, a potom i poslovna zona na kojoj sam zajedno s gospođom Sonjom Novak intenzivno radio posljednje četiri godine. Mi trenutačno u svim poslovnim zonama imamo jedva dva-tri hektara slobodnog zemljišta. Još prije tri godine potaknuli smo priču oko darivanja državnog zemljišta, jer želimo napraviti najveću poslovnu zonu u povijesti cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, u kojoj će se tijekom idućih deset godina zaposliti nekoliko tisuća ljudi. Sljedeća dva mjeseca, ako sve bude išlo prema planu, priprema se proces preuzimanja zemljišta u vidu odrađivanja cjelokupne dokumentacije, kao i projektiranja buduće zone koja bi prema našim pretpostavkama trebala biti spremna odmah po završetku brze ceste 2022. godine. Dobiti nešto od države je užasno teško, no sretan sam što smo u tome uspjeli. Cijeli proces izgradnje poslovne zone ići će postupno, korak po korak. Za prvu ruku u pogon namjeravamo staviti 30 hektara zemljišta – rekao je Dario Hrebak.

O proceduri dobivanja zemljišta više je rekla bivša pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara koja je dugi niz godina radila na ostvarenju nove industrijske zone.

Najveći projekt u povijesti bjelovarskog nogometa Počela prva faza gradnje novog stadiona vrijednog 20 milijuna kuna

Ulaganje grada

– Gledajući unazad, ta je zona 2003. ušla u prostorne planove, što je zapravo bio temelj za daljnji rad. Godine 2018. stečeni su svi preduvjeti da zona uđe u Jedinstveni registar poslovnih zona RH i tek tada smo od države mogli tražiti darovnicu. Grad Bjelovar je morao napraviti analizu zona i doći do aktivacije od 88,3 posto, jer je to bio jedan od preduvjeta za četvrtu poslovnu zonu. Mi smo od države prvo zatražili 54 hektara, nakon čega smo bili obvezni napraviti kompletan program raspolaganja poslovnim zonama. Poslovne zone na istoku i jugu te poslovna zona Lepirac su kompletne i u njima trenutačno radi oko tri tisuće ljudi, a za usporedbu poslovna zona istok prostire se na otprilike 40 hektara, dok će nova biti 80 hektara. Prema Ministarstvu financija RH, poslovna zona Veliko Korenovo teška je 20,5 milijuna kuna i mi taj iznos moramo uložiti tijekom sljedećih pet do sedam godina. Primjerice, Grad Grubišno Polje je u svoju zonu investirao 12 milijuna kuna – rekla je Sonja Novak.

Širenje gospodarstva u Bjelovaru, tvrdi gradonačelnik, bilo je djelomično ograničeno i zbog nedostatka slobodnih mjesta u postojećim zonama pa se tako znalo dogoditi da bi poduzetnici odustali od dolaska u Bjelovar, a to se, uvjeren je gradonačelnik, neće događati nakon pokretanja zone koja je udaljena tek nekoliko kilometara brze ceste spojene sa Zagrebom.