Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Zbog velikog zanimanja, Grad gotovo udvostručio novac za poticaje malim poduzetnicima

Potpore dobio 51 mikropoduzetnik, uvjet zaposlenima 10 posto veće plaće

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uručio je 51 ugovor i rekao da kod mikropoduzetnika na vinkovačkom području trenutačno radi oko 1000 ljudi

Kako je i najavljivano prije nekoliko mjeseci, vinkovačke gradske vlasti realizirale su projekt u sklopu programa poticanja poduzetništva grada Vinkovaca kroz koji su mikropoduzetnicima s područja grada dodijelili novčane potpore s ciljem pomoći u daljnjem radu.

VELIKI INTERES Vinkovci po prvi put novčano podupiru svoje mikro poduzetnike

U sklopu projekta, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić uručio je ugovore o dodjeli potpora 51 vinkovačkom mikropoduzetniku u iznosima od 15.000 do 30.000 kuna. Bosančić je istaknuo da je ovo prvi put da Grad Vinkovci na takav način podupire svoje mirkopoduzetnike.

Prosječna plaća 3400 kuna

– Mjera je provedena u sklopu programa poticanja poduzetništva. Mogu reći da je među poduzetnicima bio popriličan interes tako da smo s prvotno planiranih 640.000 kuna za tu mjeru, u proračunu osigurali dodatni novac pa ukupni fond potpora za mikropoduzetništvo iznosi nešto više od 1,1 milijun kuna – rekao je Bosančić.

Gradski muzej, knjižnica i kazalište nositelji su kulturnog života u Vinkovcima Vinkovci su poznati po mnogim manifestacijama

Dodao je i da na području Vinkovaca radi 435 mikropoduzetnika koji zapošljavaju od jednog do nekoliko zaposlenika. Procjenjuje se, kako je rekao Bosančić, da u ovom trenutku kod vinkovačkih mikropoduzetnika radi nešto više od 1000 zaposlenika što je velika i značajna brojka.

Gradonačelnik je istaknuo da je jedan od glavnih uvjeta za dobivanje potpore bila obveza poduzetnika o povećanju plaće zaposlenicima za 10 posto.

Energetska obnova Obnova najveće osnovne škole u Vinkovcima

– Na dobrom smo putu, ali ćemo svakako i ovu mjeru, zajedno s poduzetnicima, dodatno doraditi kako bi ona bila još kvalitetnija i ubuduće dala još bolje rezultate – rekao je Bosančić.

Gradski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče dodao je da je završena gradnja Tehnološkog parka i Poduzetničkog inkubatora kao i da je interes mikropoduzetnika za tu mjeru pokazao da su Grad Vinkovci na dobrom putu kao i da će u idućim godinama nastojati povećavati novac i dodatno poticati gradske mikropoduzetnike.

– U ovom prvom valu fokusirali smo se na mikropoduzetnike jer znamo da je prosječna plaća u Vinkovcima u gospodarstvu 4400 kuna, a ona u mikropoduzetništvu iznosi 3400 kuna. Upravo zbog toga jedan od uvjeta za dobivanje tog novca bilo je povećanje plaća djelatnicima za 10 posto, a čini mi se da smo mi u Vinkovcima prvi u Hrvatskoj koji smo se odlučili za taj korak te se nadamo da će nas u tome pratiti i ostale jedinice lokalne samouprave – rekao je Niče.

Suradnja Grada i MUP-a Grad sudjeluje u obnovi zgrade PP-a Vinkovci
 

U planu dodatno zapošljavanje

Nakon uručenja ugovora, vlasnik tvrtke “Jabacars” Darko Barić kazao je da je ugodno iznenađen takvom odlukom grada.

– Mlada smo tvrtka i nismo se tome nadali. Sredstva ćemo iskoristiti za nabavu opreme potrebne za posao, a planiramo zaposliti još jednog djelatnika – rekao je Barić