Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Dodijeljene nagrade Istriana za 2019. godinu

Radin: Ovo nije samo nagrada već izraz poštovanja Istre prema zaslužnim građanima

1/4
Foto: Istarska županija
Nagrada Istrijana pokrenuta je na inicijativu novinara Daniela Sponze, a pobjednike su svojim glasovima odabrali gradonačelnici i načelnici istarskih općina, predsjednici uprava najvećih gospodarskih subjekata, novinari, kulturni, sportski i zdravstveni djelatnici, kao i slušatelji Radio Pule

Svečana dodjela nagrada Istriana za najbolje pojedince iz svijeta gospodarstva, kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i sporta Istre održana je u hotelu Park Plaza Histria, u Puli. Na ovogodišnjoj 12. dodjeli nagrade prisustvovao je zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, koji je naglasio da Istriana svojim kontinuitetom potvrđuje da imamo brojne vrijedne i talentirane ljude.

ilustracija SJEDNICA SKUPŠTINE Usvojen proračun Istarske županije za 2020. 'težak' 1,68 milijardi kuna

Foto: Istarska županija

- Ovdje se nagrađuje nešto specifično vrijedno, nešto što nije samo individualni uspjeh mjeren egoističnim parametrima globalizirane tržišne ekonomije, dakle novcem i materijalnim bogatstvom, već nešto što nagrađuje svakodnevni i dugogodišnji rad, trud i zalaganje. Istriana nije samo nagrada, već prije svega izraz poštovanja i zahvalnosti šireg društvenog zavičaja, Istre, prema svojim istaknutim ljudima - kazao je župan Radin.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji se pridružio čestitkama.

Dugogodišnji ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, danas u mirovini, Josip Šiklić, dobitnik je Istriane u kategoriji „Znanost i obrazovanje“. U kategoriji „Kultura“ Istriana je posthumno dodijeljena slikaru Ivanu Obrovcu za jedinstveni umjetnički događaj 'Obrovac na kvadrat' i dugogodišnji predani pedagoški rad. U kategoriji „Glazba“ dobitnica Istriane je skladateljica, pijanistica, harmonikašica i voditeljica zborova Đeni Dekleva Radaković, a nagradu joj je uručio župan Radin.

Uspjeh Županije i partnera, sredstva dobili u sklopu Erasmus+ programa financiranja Osmislili najbolji projekt EU da učenike nauče koristiti 3D tehnologiju

Istriana za „Zdravstvo“ pripala je prof. psihologije i voditeljici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Heleni Mitrović. U kategoriji Sporta nagrada je pripala Dorijanu Čaliću, nekadašnjem boksaču, a danas treneru. Vlasnica i direktorica tvrtke M-G Express  Maria-Gracia Baćac ovogodišnja je dobitnica Istriane u kategoriji „Gospodarstvo“. Dobitnik posebne Istriane za životno djelo je Franko Palma.

Foto: Istarska županija

U glazbenom dijelu programa nastupili su Nina Fakin i Mateo Pilat. Voditelji programa bili su Dražen Turina Šajeta i Kristijan Nemet, poznati radijski voditeljski par.

Nagrada Istrijana pokrenuta je na inicijativu novinara Daniela Sponze, a pobjednike su svojim glasovima odabrali gradonačelnici i načelnici istarskih općina, predsjednici uprava najvećih gospodarskih subjekata, novinari, kulturni, sportski i zdravstveni djelatnici, kao i slušatelji Radio Pule.

Županija daje više od pola milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje Radin: Sjajna prilika svim nezaposlenima poduzetna duha da ostvare svoje ideje