Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Osim razgledavanja, u istarskim 
crkvama održavat će se i koncerti

Ruta po istarskim freskama, u organizaciji Kuće fresaka u Draguću, bit će prva takva u Europi

1/3
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Smisao kulturnih ruta jest povezivanje svih građevina, institucija, udruga i pojedinaca koji se bave istraživanjem, praktičnom zaštitom i prezentacijom nekog kulturnog fenomena

Brojni su projekti koje i ove godine Istarska županija provodi na području kulture, čime će zasigurno zadržati vodeće mjesto u Hrvatskoj po izdvajanjima za to područje. Ulaganja su, između ostalog, predviđena u kulturnu baštinu, izdavaštvo i muzeologiju.

Istra uvrštena među TOP 10 europskih destinacija u 2019. po izboru Lonely Planeta Priznanje Lonely Planeta je potvrda da su investicije podigle konkurentnost istarske regije

Kuća fresaka u Draguću je tako lani pokrenula projekt kulturne rute po istarskim freskama, prve takve rute u Europi. Smisao kulturnih ruta jest povezivanje svih građevina, institucija, udruga i pojedinaca koji se bave istraživanjem, praktičnom zaštitom i prezentacijom nekog kulturnog fenomena.

Crkveno umjetničko blago

– Istarske su freske jedan od takvih vrijednih kulturnih fenomena. Osim njihove nemjerljive povijesne vrijednosti koju su stručnjaci i znanstvenici odavno prepoznali i o kojima je napisan cijeli niz znanstvenih radova i knjiga, potrebno je istaknuti sav trud koji se ulaže u njihovu obnovu. Smatramo da kulturna baština mora biti vidljiva inače je ponovno osuđena na propadanje. Ta će se vidljivost osiguravati otvorenim fizičkim pristupom crkvama s freskama unutar ove rute, osmišljavanjem programa koji će se u nekim crkvama odvijati (koncerti u crkvama), izradom popratnog tiskanog popularno-znanstvenog materijala koji će pratiti građevine na ruti, osmišljavanjem posebne signalizacije rute kako bi ona bila vidljiva posjetiteljima u Istri – pojašnjava istarski župan Valter Flego ovaj iznimno vrijedan 
projekt podsjećajući da je u proteklih pet godina u obnovu i očuvanje bogate istarske kulturne baštine uloženo više od 50 milijuna kuna.

U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma ‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

Restauracije fresaka Istarska županija godinama izdašno sufinancira, a župan Flego izražava zadovoljstvo što će se ove godine prezentirati rezultati tog rada, u partnerstvu s Ministarstvom kulture, odnosno Konzervatorskim odjelom u Puli, Porečkom i Pulskom biskupijom, te gradovima i općinama.

Trenutačno se razmatra nekoliko modela takvog pristupa jer je većinom riječ o kulturnim dobrima u vlasništvu crkve. Vidljivost građevina na ruti osigurava se i otvorenim digitalnim pristupom svim crkvama s freskama putem web-servisa koji je također pokrenula Kuća fresaka u Draguću. Riječ je o projektu „Istarska kulturna baština -Patrimonio Culturale Istriano“, virtualnom muzeju istarske kulturne baštine koji je svim zainteresiranim građanima već dostupan na internetu od 1. veljače ove godine kada je baza svečano pokrenuta na samu Noć muzeja. Sve navedene projekte financira Istarska županija putem programskih natječaja Odjela za kulturu.

Istarski župan Valter Flego najavljuje i nastavak izdavanja edicije Umjetničko blago istarske crkve, u suradnji s Porečkom i Pulskom biskupijom, Arheološkim muzejom Istre i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre. Nakon prve dvije knjige o kiparstvu, izdat će se treća knjiga o slikarstvu, s posebnim naglaskom na zidno slikarstvo. S navedenim partnerima te Državnim arhivom iz Pazina potpisano je pismo namjere o provedbi projekta izdavanja serije knjiga “Apostolska vizitacija biskupa Agostina Valiera”. Tijekom ove godine predviđeno je tiskanje knjige o Pulskoj biskupiji.

Bogat program tijekom ljeta u gradu kulture i glazbe Od Gljevstoka i jubilarnog Sajma sela do spektakularnog prikaza opsade i Alke

Stalno-nestalna izložba

Nakon predstavljenog prvog dijela Stalnog postava u Etnografskom muzeju Istre prije godinu i pol, tijekom 2019. bit će realizirana druga faza te stalno-nestalne izložbe. Nestalne stoga što će se, nakon kompletiranja, početi mijenjati najranije nastali dijelovi i bit će nadomješteni novima. Naime, taj je postav zamišljen mozaično. Nakon prvog, uvodnog dijela, nižu se specifične, međusobno različite mikrokulturne situacije poput realnosti života fažanskog ribara tijekom prve polovice 20. stoljeća, momjanskog vinara i djeteta iz Motovuna, lončarice iz Raklja. Uslijedit će rudar iz Raše, iseljenik, žena iz Ćićarije, Vodnjanka u trenutku ženidbe, turistički djelatnik itd.

Cijeli je projekt nastao u suradnji s tematiziranim lokalnim zajednicama, a realiziran je i uz potporu Ministarstva kulture.

Na Korčuli otvorena Port 9 plaža Na 1600 kvadrtnih metara uređeni su plaža, šetnica, dizalo za osobe s invaliditetom...