Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Solarni park u Borovu naselju

Sa 160 ploča može se grijati šest nebodera i to u najhladnijem mjesecu

Projekt bi trebao biti gotov do rujna 2021., a predviđeno je postavljanje 600 solarnih ploča
1/7
Foto: Grad Vukovar
Računi za stanare više od 2000 stanova zasad neće biti manji jer će se uporabom solarne kotlovnice anulirati gubici koji sada postoje kao i nedavno poskupljenje plina za sedam posto

Tvrtka Tehnostan u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje gradi solarni park odnosno sunčanu elektranu koja će biti dio toplane i time će omogućiti da se toplom vodom i toplinskom energijom opskrbljuje više od 2000 stanova u toj gradskoj četvrti, istaknuto je tijekom obilaska tog solarnog parka.

Vukovarska gospodarska zona Uredit će 1200 četvornih metara ceste

Foto: Grad Vukovar

- Namjena projekta je prvenstveno priprema tople vode s ciljem smanjenja potrošnje plina, a vrijednost cijele investicije je milijun kuna, što je Tehnostan uspio isfinancirati vlastitim sredstvima - naglasio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je s direktorom vukovarske gradske tvrtke Tehnostan Kristijanom Lovrenščakom obišao sunčanu elektranu u Borovu naselju.

Penava ističe kako će opskrba energijom iz sunčeve svjetlosti reducirati troškove jer će time doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode. 

Lovrenščak je pojasnio kako će ta sunčana termalna elektrana biti dio toplane te će se u prvoj fazi ugraditi 160 solarnih ploča, dok će tijekom dvije godine odnosno u završnoj fazi biti postavljeno ukupno oko 600 solarnih ploča, kada se pri punoj osunčanosti očekuje snaga od 900 kilovata (kW). 

- Projekt je zamišljen da se odradi kroz nekoliko faza i u nekoliko godina, a cilj je da ga u cijelosti završimo do rujna 2021. godine. Do tada će se solarne ploče etapno puštati u pogon - rekao je Lovrenščak. 

Po njegovim riječima, sa 160 ploča čija je ugradnja predviđena za ovu godinu moglo bi se grijati više od šest nebodera u Borovu naselju i to u najhladnijem mjesecu u godini.

Foto: Grad Vukovar

Investicija od 9,6 milijuna kuna Na obali Dunava kod Vukovara otvoreno pristanište Marina za privez čamaca

Riječ je o prvoj solarnoj kotlovnici u Hrvatskoj iz koje će se toplinskom energijom napajati više od 2000 stanova čijim stanarima, kako je rekao, računi neće biti manji jer će se uporabom solarne kotlovnice anulirati gubici koji sada postoje kao i nedavno poskupljenje plina za sedam posto.

Također je naveo kako bi se uz sadašnju cijenu plina, cijela investicija mogla vratiti već za pet do sedam godina.

Vukovarski gradonačelnik je najavi da će i dalje pratiti natječaje i iskoristi svaku mogućnost sudjelovanja u sličnim projektima, a podsjetio je i kako se već nekoliko godina radi na snimanju situacije za mogućnosti korištenja geotermalnih izvora u gradu Vukovaru.

- Ako studije pokažu isplativost i mi nađemo tu svoju računicu, nema razloga da se u budućnosti malo više ne posvetimo i tome poslu - zaključio je Penava. 

Foto: Grad Vukovar

Hotel Dunav Najavljena gradnja hotela vrijednoga 200 milijuna kuna Na mjestu “Dunava” niknut će hotel s četiri zvjezdice i 120 soba Luka Vukovar generator je razvoja Vukovara i županije U prva četiri mjeseca pretovareno 101 posto više tereta nego u isto vrijeme lani