Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Završen projekt 3D FOR VET

Škole koje su sudjelovale u projektu dobile novu 3D opremu, skenere i pisače

Učenici su imali priliku naučiti nove vještine i steći međunarodno iskustvo
1/2
Foto: Istarska županija
Projekt 3D FOR VET financiran je u okviru Erasmus +Programa, Ključna aktivnost 2. Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, a umrežio je partnere i obrazovne institucije iz Hrvatske, Litve, Austrije i Poljske. Započeo je s provedbom u rujnu 2017. a službeno je završio 31. kolovoza.

Projekt 3D FOR VET, Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija, rezultirao je aktivnostima kojima je utvrđeno da je na tržištu rada velika potražnja za stručnjacima u području 3D tehnologija, što potvrđuje važnost modernizacije strukovnog obrazovanja i jačanja kapaciteta buduće radne snage.

Projekt Made in Danube vrijedan 14,3 milijuna kuna u konkurenciji za najbolji projekt EU u Hrvatskoj Povezao deset podunavskih zemalja Projekt Made in Danube vrijedan 14,3 milijuna kuna u konkurenciji za najbolji projekt EU u Hrvatskoj

Najviše koristi od sudjelovanja u projektu imale su partnerske škole koje su opremljene 3D opremom, 3D skenerom i pisačem. Kako bi dodatno usavršili i razmijenili znanja i primjere dobre prakse, profesori partnerskih škola sudjelovali su na treninzima održanima u Austriji i Hrvatskoj.

Priručnik na pet jezika

Tako stečeno znanje profesori su prenijeli učenicima svojih škola koji su potom sudjelovali u mobilnostima učenika održanim u Litvi i Hrvatskoj. Učenici su imali priliku steći međunarodno iskustvo, naučiti nove vještine i poboljšati izglede za zapošljavanje.

Najvažniji rezultat projekta svakako je Priručnik za izvođenje praktičnih radionica na 3D pisaču. Svrha priručnika jest pružiti nastavnicima koristan alat za provođenje radionica na temu 3D tehnologija, a temelji se na praktičnim primjerima i iskustvima svih partnerskih institucija. Priručnik je dostupan na pet europskih jezika, preuzeti se može na stranicama projektnih partnera.

Završna konferencija na kojoj su predstavljeni postignuti rezultati pod nazivom “Dan 3D tehnologije u Istarskoj županiji“ održana je 30. srpnja 2020. Na online konferenciji sudjelovali su svi projektni partneri, ali i gostujući predavači koji su prezentirali prilike i mogućnosti korištenja modernih tehnologija u poslovnom okruženju.

Započinje provedba projekta centrikomNET PREKOGRANIČNA SURADNJA Započinje provedba projekta centrikomNET

Završnu konferenciju popratilo je 70-ak zainteresiranih koji su se osim navedenog imali prilike upoznati s mogućnostima koje nudi ERASMUS + program te postignutim rezultatima projekta 3D FOR VET.

Proveli sve što su planirali

Projekt 3D FOR VET financiran je u okviru Erasmus +Programa, Ključna aktivnost 2. Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, a umrežio je partnere i obrazovne institucije iz Hrvatske, Litve, Austrije i Poljske. Započeo je s provedbom u rujnu 2017. a službeno je završio 31. kolovoza.

Tijekom 38 mjeseci sve projektne aktivnosti uspješno su provedene, a planirani rezultati ostvareni. Tijekom tri godine implementacije provedena su tri treninga profesora, dvije mobilnosti učenika, četiri partnerska sastanka, izrađene su četiri regionalne studije slučaja, objavljen Priručnik za izvođenje praktičnih radionica na 3D pisaču teje u partnerskim školama provedeno nekoliko radionica na 3D opremi kupljenoj u sklopu projekta.

PROJEKT GAMING INDUSTRIJE Kampus proglašen strateškim projektom RH

Vodeći je partner projekta Javna ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, a od ostalih partnera u provedbi sudjeluju Koruški fakultet primijenjenih znanosti (Austrija), Regija Malopoljska (Poljska), Javna ustanova za strukovno obrazovanje i usavršavanje Panevežys (Litva), Srednja strukovna škola Jan Pawel II Miechowie (Poljska) te Tehnička škola Pula i Centar za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS.