Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Aquatika

Slatkovodni akvarij u Karlovcu u utorak slavi treći rođendan i poziva sve na besplatno

1/4
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Stranim turistima sviđa se lokacija i suvremena arhitektura akvarija, koja zapravo sugerira ulazak u podvodni svijet, ali prije svega sviđa im se originalnost ideje i način prezentacije prirodnih bogatstava hrvatskih rijeka i jezera

Karlovački Slatkovodni akvarij u utorak 22. listopada slavi treći rođendan, ali ipak se u tako malo vremena postojanja može pohvaliti brojnim uspjesima. Aquatika je, osim što izložbom priča priču o životu jedne rijeke od izvora do ušća sa svom svojom bioraznolikošću, postala i nezaobilazno mjesto svih događanja u gradu; od programa za Noć muzeja, Dana grada, Adventa; brojna su događanja, koncerti, radionice pa se može reći da Karlovčani žive sa svojim, u Hrvatskoj jedinstvenim riječnim akvarijem.

Uspjeh na Danima turizma Karlovac je jedna od najljepših kontinentalnih turističkih destinacija

Raste broj posjetitelja

– Broj posjetitelja pokazuje interes za neotkriveni slatkovodni svijet Hrvatske koja je jedna od najbogatijih zemalja Europe po broju slatkovodnih vrsta riba. U Hrvatskoj imamo 150 vrsta slatkovodnih riba, od čega čak 52 endemske vrste koje žive na ovom području. Ovu i ostale zanimljivosti Aquatika već tri godine prezentira svojim posjetiteljima. Nakon prve godine u kojoj je očekivano broj posjetitelja bio najveći i kada nas je posjetilo njih 91.000, u 2018. imali smo 72.000 posjetitelja, a ove godine do sada smo ostvarili 5 posto više posjeta nego lani, što znači da interes posjetitelja raste kako se i sama ustanova razvija – kazala nam je Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Aquatike.

Najveći broj posjetitelja su djeca na školskim izletima te u okviru popularnih obiteljskih ulaznica.

Najviše je posjetitelja iz Hrvatske, kako je i predviđeno projektom, no dolaze i gosti iz Slovenije, Njemačke, Italije, Češke, Nizozemske...

Vir je šesti u rujnu i sedmi u Hrvatskoj nakon devet turističkih mjeseci Najbolji turistički rezultati u posezonskom rujnu i vrhunski podaci za cijelu turističku godinu

– Strani turisti uvijek su oduševljeni našim akvarijem. Jako im se sviđa lokacija i suvremena arhitektura akvarija, koja zapravo sugerira ulazak u podvodni svijet, ali prije svega originalnost ideje i način prezentacije prirodnih bogatstava hrvatskih rijeka i jezera. Za njih je Aquatika mjesto na kojem mogu upoznati sve hrvatske rijeke i jezera, koje će kasnije vidjeti uživo u našim nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili usputnim lokacijama. Oduševljeni su i našom suvenirnicom gdje se mogu kupiti samo lokalni suveniri – dodala je Maruškić Kulaš.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić ističe važnost Aquatike.

– Aquatika je važan projekt u razvoju turizma grada Karlovca kao nadogradnja našeg gospodarskog razvoja – kaže gradonačelnik Mandić.

Osim izložbene djelatnosti, edukacije, brojnih događanja, tiskanja slikovnica, ustanova je i lider u provođenju ideje zaštite okoliša, posebno voda. U lipnju ove godine Aquatika je primljena u udruženje Svjetske mreže muzeja vode te je stala uz bok najpoznatijih svjetskih muzeja i interpretacijskih centara muzeja te vrste. To je jedno u nizu priznanja za dosadašnje djelovanje Aquatike koja se okitila i nagradom “Održivi turizam” za izniman doprinos očuvanju prirode i okoliša, tu su i dvije prestižne A+Awards nagrade u kategoriji Architecture + Landscape, prvo mjesto u kategoriji „Nacionalni projekti“ na Bled Water Festivalu te nagrada „Plavi cvijet pristupačnosti“ za 2017. Dobili su i titulu drugog najuspješnijeg lokalnog projekta EU u Hrvatskoj te priznanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji Odnosi s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

Uniline prezentirao hrvatsku turističku ponudu vodećim agencijama iz Južne Koreje Korejski turoperateri obišli Zadar, Opatiju, Rovinj, Rastoke, Plitvička jezera, Dubrovnik...

Izbacili plastiku

– Prije dvije godine pridružili smo se kampanji „Svjetski akvariji protiv plastike u moru“. Naime, jedan od razloga gubitka ribljih vrsta svakako je veliko zagađenje plastikom te smo u Aquatici nakon izbacivanja plastičnih vrećica, celofanskih omota u suvenirnici, plastičnih slamki i pribora za jelo te plastičnih čaša odlučili iz ponude potpuno izbaciti vodu u bocama. Našim posjetiteljima nudimo isključivo karlovačku vodu iz vodovoda, uz priču o tome da je voda na karlovačkom području izvrsne kakvoće. Time želimo potaknuti i ostale javne ustanove, tvrtke, ugostiteljske objekte i domaćinstva da i sami smanje uporabu jednokratne plastike, a naročito kupovanje i posluživanje vode u plastičnim bocama – dodaje ravnateljica Maruškić Kulaš.

Kako biste doživjeli sve to, Aquatika poziva goste na rođendansku proslavu 22. listopada kada posjetitelji od 13 do 17 sati imaju besplatan ulaz u akvarij. Uz to, rođendan će obilježiti sudjelovanjem u akciji kolektivne sadnje drveća pa će i sami šetnicu uz Aquatiku obogatiti s nekoliko sadnica drveća.

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka - Kaquarium” koji je sufinancirao EU iz fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013. u iznosu od 36,222.282,45 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 36,691.939,25 kuna.

Dva projekta na Danima turizma dobila velike potpore Za razvoj turizma Zagrebačkoj županiji dodijeljeno 372.000 kuna