Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Potpisan ugovor između grada Vukovara i HRT-a

Snimke ratnih razaranja, obrane i progonstva prikazivat će se u Vodotornju

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Podsjetio je da se projekt obnove Vukovarskog vodotornja sastoji od 3 faze, od čega 3. faza obuhvaća popunjavanje prostorija medijskim sadržajem

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva d.o.o. Darijan Zeko potpisali su ugovor radi ostvarenja zajedničkog interesa – promicanja nacionalne, kulturne i povijesne baštine u edukativne i javne svrhe.

Europski ADA kup Vukovarske mažoretkinje pobjednice Europskog kupa

U skladu s ugovorom, a u svrhu izrade memorijalno-izložbenog postava obnovljenog Vukovarskog vodotornja, HRT je Gradu Vukovaru donirao arhivski materijal koji sadrži snimke ratnih razaranja i obrane grada Vukovara nastale tijekom Domovinskog rata kao i snimke progonstva Vukovaraca. Za potrebe projekta i prikazivanja bogate arhive kojom HRT raspolaže, montirane su sekvence koje će se kontinuirano prikazivati posjetiteljima memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva.

– Riječ je o iznimno vrijednoj donaciji arhivskog materijala koja će na najbolji način upotpuniti projekt obnove Vukovarskog vodotornja. Upravo zahvaljujući tim materijalima pričamo autentičnu priču i vraćamo vrijeme ratnih događanja i progonstva Vukovaraca. Ne kaže se uzalud da slika govori više od tisuću riječi – rekao je tom prilikom Penava.

Obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade 204. vukovarska brigada Obljetnica ustroja legendarne brigade

Podsjetio je da se projekt obnove Vukovarskog vodotornja sastoji od 3 faze, od čega 3. faza obuhvaća popunjavanje prostorija medijskim sadržajem. Prema Penavinim riječima 1. faza je sanacija samog objekta koja je trenutačno na 70% realizacije, dok je 2. faza – auditorij, igralište, hortikulturno uređenje, završena. Završetkom 1. faze bit će moguće završiti i 3. fazu za koju će se koristiti upravo bogata arhiva Hrvatske radiotelevizije. I direktor Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva d.o.o. Darijan Zeko zadovoljan je potpisanim ugovorom, a samim time svjestan je i važnosti arhivskih materijala koji su osigurani.

– Priča imena koje nosi Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva očituje se kroz cjelokupni Domovinski rat, širom cijele RH i iseljeništva. Želimo istaknuti i podsjetiti na žrtvu grada Vukovara, žrtvu koju su građani i hrvatski branitelji podnijeli za neovisnu domovinu – rekao je Zeko.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić potvrdio je da HRT skrbi o velikoj količini materijala iz Domovinskog rata.

– Naša arhiva jako je bogata te je moramo čuvati i za buduće generacije – istaknuo je Bačić.

Gong mira Projekt koji simbolizira ljubav i mir među narodima Vukovar 50. svjetski grad s Gongom mira

U projekt obnove Vodotornja HRT se uključio i organizacijom velikog donacijskog koncerta pod nazivom „Svi za Vukovar“ s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za obnovu ovoga prepoznatljivog simbola Vukovara i Domovinskog rata.