Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
novi studentski dom u vukovaru

Studente čekaju klimatizirane sobe, dnevni boravak, električni bicikli...

1/2
Foto: Grad Vukovar
Vukovarski studentski dom ima 108 ležajeva u 50 dvokrevetnih i 8 jednokrevetnih soba. Sobe su klimatizirane, svaka ima svoju kupaonicu, a opremljene su i minikuhinjom i televizorom

Od prvoga dana postojanja Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru govorilo se o gradnji studentskog doma za potrebe smještaja studenata. Poslije godina najava sutra će u Vukovaru biti otvoren novoizgrađeni Studentski dom Leopold u čiju gradnju i opremanje je utrošeno 23 milijuna kuna.

Foto: Grad Vukovar

Vukovarski studentski dom ima 108 ležajeva u 50 dvokrevetnih i 8 jednokrevetnih soba. Sobe su klimatizirane, svaka ima svoju kupaonicu, a opremljene su i minikuhinjom i televizorom. Studenti će imati na raspolaganju informatički kabinet, zajedničke i uredske prostorije, praonicu i glačaonicu rublja… Tu su i Wi-Fi, električni bicikl, solarna elektrana.

Vojna bolnica grad karlovac Stara vojna bolnica postaje studentski dom

Niz prijava studenata za dom

– Gradnjom studentskog doma povećat ćemo pristup visokom obrazovanju i doprinijeti povećanju uspjeha studiranja. Isto tako doprinijet ćemo i smanjenju troškova studiranja te stvoriti specifične studentske sadržaje koji će unaprijediti kvalitetu studiranja u Vukovaru. Vukovar će time postati prepoznatljiviji kao poželjno mjesto za studiranje i tako osigurati popunjenost kapaciteta studentskog doma – rekao je dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić.

Dodaje kako u Veleučilištu već imaju niz studentskih prijava za smještaj u domu. Veleučilište Lavoslav Ružička u suradnji s Gradom Vukovarom razmišlja o budućnosti i daljnjem razvoju visokog obrazovanja pa je tako pokrenut projekt obnove i prenamjene zgrade Radničkog doma u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Riječ je o objektu izgrađenome 30-ih godina prošloga stoljeća koji je danas devastiran i zapušten.

Muzej vučedolske kulture dani hrvatskog turizma Muzej vučedolske kulture primio nagradu za inovaciju godine

Knjižnica, inkubator...

– Prepoznali smo zgradu Radničkog doma u Borovu naselju kao bitan objekt u Vukovaru, ne samo u povijesnom nego i u društvenom kontekstu. S druge strane, postoji i velika potreba Veleučilišta za proširenjem kapaciteta jer im ovaj prostor nije dovoljan ni za sadašnje potrebe, a kamoli za dodatne smjerove koje planiraju uvesti – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je i kako bi se obnova provodila sredstvima iz Intervencijskog plana kao i da projicirani troškovi iznose oko 40 milijuna kuna. Radnički dom trebao bi biti obnovljen i stavljen u funkciju do 2023. godine. Prema planovima, uz prostore koje će koristiti Veleučilište u prizemlju objekta nalazit će se Gradska knjižnica i knjižnica Veleučilišta te konferencijska dvorana za 400 osoba. Tu će se nalaziti i Poduzetnički inkubator, Centar za obrazovanje odraslih, Zdravstveni simulacijski centar…

– Sa Studentskim domom i zgradom Radničkog doma Vukovar će postati mali studentski grad. Želimo da Vukovar postane centar visokog obrazovanja Vukovarsko-srijemske županije i istoka Hrvatske – rekao je Sudarić.

Suradnja gradova Karlovca i Vukovara Prijateljstvo Karlovca i Vukovara Školarci započeli suradnju, pa nastavili gradonačelnici