Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 59 pregleda
Obnovljena 1976. godine

Trka na prstenac od 16. do 18. u istarskom Barbanu

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
U Trci na prstenac sudjelovat će 16 konjanika koji će se na trkalištu Gradišće boriti za titulu slavodobitnika

Tradicionalna 44. Trka na prstenac održat će se od 16. do 18. u istarskom Barbanu, a u Puli najavljen je bogati kulturno zabavni program.

Županija za provedbu programa „Istramedic 2019“ osigurala 200.000 kuna Povoljni krediti za liječnike i medicinsko osoblje s kamatom do najviše tri posto

- Uz brojne goste, uzvanike i prijatelje Trke, bit će ovo vikend prepun događanja u kojem centralno mjesto zauzimaju Trka za viticu u subotu i Trka na prstenac u nedjelju - najavio je barbanski općinski načelnik i predsjednik Društva Trke na prstenac Dalibor Paus.

Službeno otvorenje programa 44. Trke počinje podizanjem zastave u petak 20,30 sati, 24. Trka za viticu održat će se u subotu u 17 sati na Gradišću, a pobjednika očekuje nagrada od 10.000 kuna. U nedjelju, također u 17 sati, održat će se 44. Trka na prstenac, u kojoj pobjednika očekuje nagradu u iznosu od 30.000 kuna, dodao je Paus.

U Trci na prstenac sudjelovat će 16 konjanika koji će se na trkalištu Gradišće boriti za titulu slavodobitnika. 

Prevencija i liječenje ovisnosti jedan je od javnozdravstvenih prioriteta Istarske županije Kroz preventivne programe lani je prošlo više od 600 djece i 226 roditelja

Uz podršku i suradnju s Viteškim alkarskim društvom iz Sinja, ove godine će manifestacija biti bogatija za dodatnu tribinu s 260 sjedećih mjesta. Općinski načelnik Paus također je kazao kako se na Trku na prstenac očekuje dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je i pokroviteljica manifestacije, kao i premijera Andreja Plenkovića te nekolicine ministara i saborskih zastupnika, kao i bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Jospovića. 

- Kao i svake godine nastojimo brojnim posjetiteljima osigurati dobar i bogat popratni program, interesantan za sve generacije. Održat će se i gađanje glinenih golubova koje je nekada bilo dio tradicije u Barbanu te smo ga ponovo uvrstiti u program. Posjetiteljima će dobru zabavu priuštiti Mladen Grdović i Šajeta s bendom u subotu, a u nedjelju nakon Trke na prstenac nastupaju Crvena jabuka i Alen Vitasović s bendom. Bit će tu još puno zabave i uz Deana Bakića, Lighthouse Band, DJ-a Nikolu z Kukurini i Night Express bend. Vatromet se očekuje u nedjelju oko 22 sata - rekao je  Paus.

Završen još jedan EU projekt u Istri: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja, zasjala u novom sjaju

Trka na prstenac je viteška igra koja se održava trećeg vikenda u kolovozu u Barbanu, koja je zadnjih godina postala zaštitnim znakom tog mjesta, te jedna od najpoznatijih ljetnih priredbi u Istri.

Prvi zapisi o trci na prstenac potječu iz 1696. godine, kada ju je organizirala mletačka obitelj Loredan (pod čijim je vlasništvu tada bio Barban) kako bi u vrijeme sajamskih priredbi privukli što više posjetitelja. Natjecatelji su većinom bili plemići i građani iz istarskih gradova koji su posjedovali konja i vitešku opremu. Trka je, na temelju povijesnih zapisa, ponovno obnovljena 1976. godine.

Igra je slična Sinjskoj alci, te je njen cilj unutar 12 sekunda u punom galopu prijeći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđuju suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju mora vratiti čim se zaustavi. Svi natjecatelji stazu prolaze tri puta, te na kraju onaj s najviše bodova postaje slavodobitnik. Od 1995. održava se i prednatjecanje nazvano Trka na viticu.

Ove godine u projektu sudjeluje 25 vrtića, 45 osnovnih i 22 srednje škole Zavičajnom nastavom županija pridonosi očuvanju regionalnog identiteta i posebnosti Istre Na Festivalu znanosti djeca pokazuju što znaju o zavičaju i upoznaju mjesta u Istri