Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Uspješno proveden projekt

U Istri žele nastaviti projekt jer je učinkovit u spašavanju života

Ukupna vrijednost projekta je 938.486,76 eura i financiran je iz EU fonda
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Dodala je da su u sklopu projekta provedene i međunarodne edukacije iz područja hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu te je nabavljeno ambulantno vozilo namijenjeno pacijentima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

EU projekt Emergency EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno, uspješno je okončan.

Aglomeracija Slatina – stigla oprema i vozila za održavanje sustava “Napokon počinje jedan od najvećih projekata u povijesti Slatine

Tim je povodom održana online konferencija projektnih partnera, a na kojoj su sudjelovale i zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić i ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić.

Povijesni preokret

Zamjenica Ćakić Kuhar osvrnula se na važnost projekta, na koji su, kako je istaknula, u Županiji izuzetno ponosni.

– Projekt predstavlja povijesni preokret u praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, temeljen na najboljim načelima i praksama Europske unije da svatko može pravodobno pristupiti zdravstvenoj skrbi kada mu je potrebna, a to zasigurno jesu pacijenti Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u situacijama životne ugroženosti – kazala je zamjenica župana.

Dodala je da su u sklopu projekta provedene i međunarodne edukacije iz područja hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu te je nabavljeno ambulantno vozilo namijenjeno pacijentima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu. Projekt Emergency EuroRegion realiziran je kroz EU Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, koji zamjenica vidi kao idealan način za osmišljavanje i provedbu ovakvih hvalevrijednih projekata u kojima se ujedinjuju znanja, iskustva i potrebe hrvatske i slovenske Istre.

Započela gradnja terase pokraj gradske munjare u Petrinji Počinje realizacija projekta “Grad na Kupi”

– Želim reći i da su Istarska županija i naše ustanove u proteklih 10 godina realizirali brojne projektne ideje upravo kroz ovakvu prekograničnu suradnju. Naša je velika želja da se ovaj projekt nastavi jer je dokazana njegova učinkovitost u spašavanju ljudskih života. Zato vjerujemo da će ministarstva nadležna za zdravstvo u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji pronaći način za uspostavu trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe na prekograničnom području – poručila je zamjenica Ćakić Kuhar, zahvalivši svim sudionicima projekta, ali i svim zdravstvenim djelatnicima na izuzetnom naporu u ovo vrijeme pandemije.

Nositelj Opća bolnica Izola

Pozdravne govore održali su i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske prim. Željko Plazonić, ravnatelj Opće bolnice Izola mag. Radivoj Nardin te slovenski ministar za razvoj i kohezijsku politiku EU Zvonko Černač. Uslijedile su prezentacije projektnih partnera te razmjena iskustava u implementaciji projekta. Projekt Emergency EuroRegion SLO-HR413 financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 938.486,76 eura, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 85 posto bespovratnih sredstva u iznosu od 797.713,73 eura. Vodeći partner na projektu bila je Opća bolnica Izola, a ostali partneri su Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.

TROGODIŠNJI RAD Obilježena završnica provedbe projekta EDIC

Pridruženi partneri projekta su Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, Območna enota Koper-Capodistria, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Područna služba Pazin, Grad Umag i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.