Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
turizam na održiv i odgovoran način

U smještaju Eco Domus koriste se eko sredstva za pranje, štedi se voda...

1/2
Foto: premantura resort
Karakteristike smještaja Eco Domus su društvena i ekološka odgovornost, zaštita okoliša i zdravlje, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje...

Istarska županija 2016. godine pokrenula je program certificiranja eko-prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus, a do danas tu oznaku nosi 26 objekata. Trenutačno je u tijeku novi Javni poziv za uključivanje u projekt čiji je cilj diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji, u skladu s načelima održivog razvoja turizma.

Istra uvrštena među TOP 10 europskih destinacija u 2019. po izboru Lonely Planeta Priznanje Lonely Planeta je potvrda da su investicije podigle konkurentnost istarske regije

Zeleni plan Istre

Naime, želja je razvijati turizam u Istri na održiv i odgovoran način, poštujući ekološke, ekonomske i socijalne aspekte. Navedeni ciljevi sadržani su u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, kao i u Master planu razvoja turizma Istre do 2025. godine. Cilj poziva je uključivanje u projekt onih privatnih iznajmljivača koji žele svoje sadržaje i usluge prilagoditi i nuditi gostima na odgovoran i održiv način. Diversifikacijom privatnog smještaja želi se, dakle, privući ekološki osviještene goste koji se i sami u svakodnevnom životu pridržavaju ekoloških načela.

Istarska županija još 2014. godine jasno se odredila kojim putem želi ići, a smjernice razvoja definirane su i u Strategiji održivog razvoja - Zelenom planu Istre, prvom takve vrste u Hrvatskoj, a potom i u Županijskoj razvojnoj strategiji. Već je tada prepoznata važnost poticanja ekološke poljoprivrede, kao i eko smještaja.

U suradnji s gradovima i općinama, Županija je poticala istarske poljoprivrednike, ali i iznajmljivače, čime se jačala sinergija između poljoprivrede i turizma. Projekt Eco Domus usmjeren je na male turističke smještajne objekte, a njime se želi poticati privatne iznajmljivače na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja usklađivanjem s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Foto: house edera

Osnovne karakteristike EcoDomus smještaja su: društvena i ekološka odgovornost; cjelovita zaštita okoliša i zdravlja; korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje; korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda; korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije; sortiranje i recikliranje otpada.

Javni poziv otvoren je dok se ne prikupi 30 prihvatljivih prijavitelja, a zaključno do 31. listopada ove godine. Ako se prije isteka navedenog roka prijavi predviđeni broj prihvatljivih iznajmljivača, javni poziv će se zatvoriti ranije.

Ovogodišnja novina je i brošura „Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre“, a riječ je o prvoj brošuri o eko-prijateljskim sadržajima u Istri.

Brošura je nastala s ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri. Namijenjena je domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri, kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko-prijateljskim sadržajima i ponudi.

Županija želi zaštititi boškarina Burger od mesa boškarina danas je tražen i u najboljim restoranima u Europi

Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus i hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači iz udruge Istarski eko proizvod, plaže koje nose Plavu i

Zelenu zastavu, popis e-punionica za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti. Mogu se pronaći i zaštićena područja u Istri s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, pravila ponašanja na tim područjima i sadržaji, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista.

Odgovorno ponašanje

U brošuru su nadalje uvršteni eko muzeji koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz odgovorno ponašanje prema okolišu.

Osim razgledavanja, u istarskim 
crkvama održavat će se i koncerti Ruta po istarskim freskama, u organizaciji Kuće fresaka u Draguću, bit će prva takva u Europi