Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
surađuju s Airbusom i Boeingom

U Vukovaru se otvara pogon za proizvodnju interijera za putničke i privatne zrakoplove

1/3
Foto: Branimir Bradarić
Fokus Enikon Aerospacea je na plastičnim dijelovima unutrašnjosti aviona, od stropa, prostora za prtljagu, bočnih panela i prozora, vrata, kokpita…

Kada narednih godina budete letjeli nekim od Airbus ili Boeing putničkih aviona vrlo je vjerojatno da će njihovu unutrašnjost činiti dijelovi interijera koji su proizvedeni u Vukovaru. Rezultat je to potpisanoga ugovora o zakupu prostora između Grada Vukovara i zagrebačke tvrtke Enikon Aerospace koja se bavi proizvodnjom dijelova interijera putničkih i poslovnih aviona za Airbus i Boeing, a koja u drugom kvartalu iduće godine u Vukovaru otvara pogon koji ce zapošljavati 200-tinjak radnika.

Advent u Vukovaru prepun raznolikih sadržaja za sve građane Advent u Vukovaru na Trgu Republike Hrvatske počinje dočekom Sv. Nikole

- Imamo više od 40 godina iskustva u ovoj proizvodnji i poslujemo u Hrvatskoj, Njemačkoj i SAD-u. Sada otvaramo i pogon tvrtke u Vukovaru. Uz direktno zapošljavanje u Vukovaru omogućit ćemo i poslovnu suradnju s lokalnim gospodarstvenicima kao i dobavljačima - rekao je predsjednik Uprave tvrtke Marko Josip Andrijanić.

O poslovnim planovima u Vukovaru izvršni potpredsjednik tvrtke Jakov Baričić kazao je da se radi o višemilijunskim ulaganjima koja će biti realizirana u etapama. Najavio je i da su pripreme za otvaranje pogona u Vukovaru, koji će se nalaziti unutar Gospodarske zone u halama Poslovnog inovacijskog centra, već započele. Naručeni su strojevi čija će montaža uskoro započeti, a krenut će se i sa zapošljavanjem radnika koji će biti obučavani u nekom od pogona tvrtke za poslove koje će obavljati.

- Ne može se doći samo s čarobnim štapićem i zaposliti 100 radnika. Ima tu puno posla i mi na tome svemu već radimo. Zapošljavat ćemo radnike svih profila, od NKV radnika do inženjera. Škole za naš posao nema tako da ćemo mi naše buduće zaposlenike obučavat - rekao je Baričić dodajući da će pogon u Vukovaru punu zaposlenost imati za 3 godine, a plaće će biti više od prosječnih hrvatskih plaća.

U početku će dnevni kapacitet vukovarskog pogona biti 100-tinjak komada interijera, a kada bude došlo do pune zaposlenosti on će narasti na oko 1500 komada interijera.

LIJEPA GESTA Župan Boban pozvao učenike iz Vukovara da dođu ljetovati u Splitsko-dalmatinsku županiju

Govoreći o razlozima njihovog dolaska upravo u Vukovar čelnici tvrtke kažu kako su došli isključivo radi poslovnih stvari ali i da nisu imali nikakvih birokratskih zapreka.

Fokus Enikon Aerospacea je na plastičnim dijelovima unutrašnjosti aviona, od stropa, prostora za prtljagu, bočnih panela i prozora, vrata, kokpita…

- Avioindustrija je specifična i relativno mala. Kvaliteta i preciznost su stvari broj jedan. Svakako da je neophodna i predanost, a u Hrvatskoj postoje sve te vrline i mi vjerujemo u njih. Sve to dovelo je da Enikon Aerospace u samo zadnjih godinu dana zaposli novih 200-tinjak radnika. Trenutačno tvrtka zapošljava 650 ljudi - istakao je Baričić.

Zadovoljan skorim otvaranjem nove tvrtke je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da je u zadnjih nekoliko godina u Vukovaru stvoreno poslovno okruženje koje je dovelo do otvaranja novih tehnološki naprednih industrija poput farmaceutske industrije s tvrtkom Yasenka, IT industrije s perjanicom Code Consulting i drugim manjim tvrtkama