Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac

Udrugama i klubovima prostor u najam za 50 lipa po kvadratu

Vojarna Luščić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U pripremi urbanistički plan po kojem bi se uredilo područje bivše vojarne Luščić od čak 105.286 četvornih metara

Nakon što je Vlada u prosincu gradu Karlovcu darovala dvije trećine kompleksa bivše vojarne Luščić, koja se prostire na čak 105.286 kvadrata, Grad je donio odluku o tome na koji će način raspolagati danim prostorom.

arheološka istraživanja vrijedna preko pola milijuna kuna Zanimljivo otkriće najstarije ulice u Karlovcu

Organizirali čišćenja 

Kako je i zamišljeno prije nešto više od godine dana kada je prostor dan Gradu, najveći dio objekata koji su u dovoljno dobrom stanju da se u kraćem roku mogu osposobiti za korištenje dan je na korištenje udrugama i klubovima kojih je sve više u gradu i kojima je nužan prostor za rad. Tako su lani Grad, sportske udruge i gradske tvrtke organizirali nekoliko akcija čišćenja cijelog kompleksa vojarne koja je godinama već napuštena, a u međuvremenu je i devastirana i postala je mjesto kojim se nitko noću nije usudio prolaziti. Danas je situacija drukčija budući da su neki objekti stavljeni u funkciju, a na posljednjoj  sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka da će javnim natječajem objekti biti ponuđeni sportskim udrugama i klubovima u najam na pet godina ili manje, po cijeni od samo pedeset lipa za četvorni metar prostora. 

Država je, podsjetimo, Gradu prepustila vojarnu pod uvjetom da na tom području budu isključivo objekti javne namjene, a Grad ima i obvezu u iduće tri godine napraviti urbanistički plan uređenja lokacije.

odluka o komunalnom redu Nova pravila za terase karlovačkih ugostitelja

Stanovi za mlade obitelji 

– U pojašnjenju Ministarstvu što sve vidimo na toj lokaciji naveli smo stanove za mlade obitelji, sportske dvorane, bazen, vrtić, park, školu i puno drugih sadržaja. No, upravo će urbanistički plan uređenja pokazati što sve može nastati na tom velikom prostoru. Zato smo ušli u postupak koji s Ministarstvom graditeljstva vodi udruga Europan i javili se na natječaj zahvaljujući kojemu možemo dobiti i neka rješenja europskih arhitekata koji mogu ponuditi idejno rješenje. Naravno, mogu se uključiti i ljudi iz Hrvatske, ali htjeli smo izići iz lokalnih okvira i na primjerima dobre prakse iz Lisabona, Varšave i drugih gradova vidjeti kako netko drugi vidi taj naš prostor. Sve ideje ćemo objediniti i cijeli urbanistički plan doći će na Gradsko vijeće – pojasnio je gradonačelnik Damir Mandić.

Obnova učionice i nabava novih računala stajale su ukupno 230.000 kuna učionica je sada potpuno opremljena Opremili informatičke učionice s najsuvremenijom opremom Gradska toplana u Karlovcu Gradsko vijeće dalo suglasnost Karlovac postao jamac Toplani za kredit od 20 milijuna kuna