Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predstavljen Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023.

Ukidaju se markice i uvodi označavanje vina prema 4 nove regije

Vino
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Na sastanku je rečeno kako se novim zakonom predviđa priznavanje četiri regionalne organizacije vinara

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu u Iloku je održan skup proizvođača grožđa i vina Vukovarsko-srijemske županije, na kojem je predstavljen Nacionalni program pomoći sektoru vina za novo programsko razdoblje od 2019. do 2023. godine te nacrt prijedloga Zakona o vinu.

Nova oprema pomoći će vatrogascima Vatrogasci Dobili pumpu od dva milijuna i čamce vrijedne po 200.000 kn

– Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine provodit će se kroz četiri mjere. Riječ je o informiranju u državama članicama, promidžbi na tržištima trećih zemalja, mjeri restrukturiranja i konverzije vinograda, od koje imamo značajna očekivanja, te mjeri ulaganja u vinarije. U prošloj godini smo za prošli petogodišnji program imali iskorištenje od 52%, i to su brojke kojima nismo zadovoljni i upravo zato smo napravili niz izmjena za ovaj program kako bismo proizvođačima omogućili da sredstva koja su nam na raspolaganju iz Europske unije što bolje iskoristimo – kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Avion Vukovarski i dubrovački župani razgovarali o većoj suradnji plave i zelene Hrvatske Tražit će subvencije za avionske karte Osijek - Dubrovnik

Dodao je i kako se novim Zakonom o vinu ukidaju evidencijske markice te naknade za kontrole stavljanja vina u promet. Zato se uspostavlja marketinško označavanje vina prema četiri nove vinogradarske regije te se predviđa priznavanje četiri regionalne organizacije vinara.

Isto tako, decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina te osigurava pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina. 

jaja Izradili studiju S jajima iz domaćeg uzgoja i do dodatnih 3000 kn na mjesec