Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Počinje realizacija projekta uređenja Parka prirode

Uskoro električnim vlakom i solarnom brodicom u istraživanje Vranskog jezera

Vransko jezero
1/3
Foto: Norma Fressel
Posjetitelje kroz park mogu voditi jedino naši vodiči ili turistički vodiči koji su kod nas završili edukaciju – ističe ravnatelj Danijel Katičin

Područje Parka prirode Vransko jezero jedinstveno je prirodno jezero s vrijednim močvarnim i poplavnim staništem, od iznimne važnosti za zaštitu ptica i očuvanje bioraznolikosti. Sjeverozapadni dio jezera proglašen je Posebnim ornitološkim rezervatom još 1983. godine te spada u jedno od najvrjednijih staništa ptica u Hrvatskoj.

Stalna istraživanja i monitoring

Park prirode Vransko jezero ima važnu ulogu u edukaciji posjetitelja o pozitivnom odnosu prema prirodi, a vrijednosti nastoji interpretirati tako da svima budu jasne.

- Imamo najjaču stručnu službu u pogledu edukacije posjetitelja od svih ostalih nacionalnih parkova i parkova prirode.Naša je primarna zadaća da posjetitelji budu educirani o važnosti zaštite prirode.Posjetitelje kroz park mogu voditi jedino naši vodiči ili turistički vodiči koji su kod nas završili edukaciju, ostalima smo to zabranili, ističe Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Biograd na Moru Biogradska rivijera Osmislili novu avanturističku igru za turiste kroz rješavanje zagonetki

Kako bi u parku povećali privlačnost edukativnih sadržaja, povezali atraktivne punktove i uspostavili bolje upravljanje posjetiteljima, uskoro ondje počinje realizacija projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero".

Ostvarenjem tog projekta održivo korištenje odredišta prirodne baštine postat će još kvalitetnije kao i održivi društveno gospodarski razvoj na lokalnoj i regionalnoj razini, kažu u Upravi parka.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.851.461,04 kuna , od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 85% ukupnih prihvatljivih troškova. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je s njime ugovoreno sufinanciranje projekta u iznosu od 1.622.570,57 kn. Partneri na projektu su Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i Udruga LAG Laura, a sve planirano, mora biti ostvareno do 31. prosinca 2021. godine.

Prezentacijski i kulturni centar u Betini Prezentacijski centar u Betini Sada, na jednom mjestu svi prirodni biseri, Kornati i Vransko jezero

- Projektnim aktivnostima obuhvaćena su brojna ulaganja u infrastrukturu kako bi se postigla cjelovitost i bolja povezanost postojeće posjetiteljske infrastrukture, kao i cijeli niz edukacija u svrhu razvoja kapaciteta djelatnika Ustanove, uz potrebna biološka istraživanja i monitoringe na područjima infrastrukturnih zahvata.Na provedbi projekta dodatno su zaposlene četiri osobe, čije plaće se također sufinanciraju iz projekta te dva vanjska stručnjaka. Prvom provedenom javnom nabavom angažiran je vanjski stručnjak za javnu nabavu te se trenutno priprema natječajna dokumentacija za cijeli niz predviđenih projektnih aktivnosti, pojašnjava ravnatelj Katičin.

Za bicikliste 13 km staza

Tako će se već ovog proljeća provesti natječaji za prvu fazu uređenja lučice Crkvine, izgradnju i obnovu edukacijsko - poučnih staza koje uključuje uređenje gotovo 13 kilometara biciklističkih staza postupkom hladne reciklaže "in situ" i produljenje postojeće drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu, uređenje infrastrukture Parka kojim će se opremiti info centri Vidikovac Kamenjak i Prosika solarnim elektranama i nabaviti samoodržive modularne kućice u funkciji info centra i suvenirnica, postavljanje adrenalinskog parka, rekonstrukciju i opremanje info centra Biograd n/M, nabavu električnog vlaka za prijevoz 60 posjetitelja i solarne brodice za 12 posjetitelja, nabavu promotivnih materijala te nabavu električnih i MTB bicikala, kajaka, dalekozora i durbina za posjetitelje. Tijekom cijelog razdoblja provedbe projekta obavljat će se potrebna biološka istraživanja i monitorinzi kako bi se pratilo stanje ciljeva, očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže na područjima infrastrukturnih zahvata.

Baštica II Počele pripreme za novi sustav Za projekt navodnjavanja Baštica II stiglo šest ponuda

Veći dio infrastrukturnih aktivnosti trebao bi biti završen do sredine 2019. godine, kada će svoja vrata posjetiteljima otvoriti novouređeni info centar u središtu Biograda na moru , drvena staza u ornitološkom rezervatu produljena za dodatnih 130 m s tornjem za promatranje ptica na samom završetku staze, a istočni dio jezera i lučicu Prosika moći će obilaziti manje grupe solarnom brodicom. Tako će posjetitelji imati priliku doživjeti Park prirode na sasvim nov način, ploveći jezerom električnim brodom od lučice Crkvine do pristaništa Bašinka te dalje turističkim vlakom na električni pogon do vidikovca Kamenjak. Na ovaj način stvorit će se integralna posjetiteljska cjelina i povezati najatraktivnije lokacije Parka održivim transportom posjetitelja.

Partner na projektu, udruga Biom, u travnju počinje s prvim treninzima prepoznavanja ptica, pri čemu će polaznici u terenskom programu i predavanjima moći naučiti prepoznavati lokalne vrste ptica vizualno i auditivno te steći osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja. Nakon završetka treninga polaznici će dobiti mogućnost online polaganja službenog ispita za identifikaciju hrvatskih vrsta ptica te dobivanja službenog certifikata Sveučilišta Nord.

Zračna luka Zadar očekuju veći promet Zračna luka Zadar u ljetnu sezonu ulazi s 5 novih kompanija i 10 novih linija