Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Svečano obilježen Dan Požeško-slavonske županije

Uspješno proveli 90 projekata od 45 milijuna kuna, četvrti u RH po povlačenju novca iz EU

Na svečanoj sjednici Požeško-slavonske županije dodijeljene su povelje zahvalnosti Požeško-slavonske županije i godišnje nagrade
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Među važnijim projektima županije su aglomeracija Lipik-Pakrac, aglomeracija Požega i Pleternica

Požeško–slavonska županija ove godine bilježi 809. godina od prvog spomena. Kroz svoju dugu tradiciju naša županija prošla je brojna turbulentna razdoblja koja su je obilježila i ostavila traga, ne samo na vizurama građevina, nego i na samom mentalitetu naših ljudi, koje krasi onaj istinski slavonski ponos – rekao je župan Alojz Tomašević na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Požeško-slavonske županije.

Županijski laureati Dr. sc. Bojanu Jelakoviću nagrada za životno djelo

Govoreći o brojnim ostvarenim i planiranim projektima, on je istaknuo da je ova županija četvrta po sredstvima povučenim iz Europske unije. Uspješno je provedeno oko 90 projekata ukupne vrijednosti oko 45 milijuna kuna, a trenutačno se provodi 48 projekata vrijednosti više od 150 milijuna kuna. Prijavljeno je 65 projekata koji su u fazi ocjenjivanja, vrijednosti iznad 25 milijuna kuna.

Zahvala gospodarstvenicima

– Među važnijim projektima su naravno i aglomeracija Lipik-Pakrac, aglomeracija Požega i aglomeracija Pleternica. Uz to veliku važnost ima i projekt akumulacije Kamenska. Jedan od projekata na koji smo iznimno ponosni je svakako sporazum o sufinanciranju troškova prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola, popularno nazvan Studentski vlak. Iz EU fondova povukli smo najviše sredstava za energetsku obnovu škola, a projektom Zajedno do zdravlja obnovili smo i Dom zdravlja – podsjetio je Tomašević.

U svom izlaganju župan se posebno zahvalio gospodarstvenicima koji, kako je rekao, svake godine ulažu sve više, i to ne samo u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, nego i u postojeće kapacitete i ljude kako bi oni bili što sretniji i zadovoljniji.

Pilot-projekt podizanja novih mješovitih ekoloških nasada U Poljoprivredno-prehrambenoj školi niče inovativni voćnjak 
s 14 različitih vrsta voća

– Vaša snaga i vaše sposobnosti rezultat su suficita koji je ostvaren u 2018. pa robni izvoz naše županije iznosi više od milijardu kuna, a uvoz je manji od 750 milijuna kuna – poručio je župan gospodarstvenicima.

Predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević kazala je da osjeća odgovornost boriti se sa svim kolegama vijećnicima za prosperitet ovog kraja, razvoj županije i dobrobit sugrađana.

– Vodimo brigu o djeci, mladima i starima, nemoćnima, potrebitima, javnom dobru, pronatalitetnoj politici, prometnicama, o zdravlju i obrazovanju naših sugrađana, očuvanju kulturnih i povijesnih vrijednosti te o ravnomjernom razvoju svih dijelova naše županije. Podržavamo i sve projekte koji su od interesa za našu županiju – istaknula je Miličević.

Najljepši školski vrt Lipik kao Opatija kontinentalnog turizma

Spomenik braniteljima

Povelje zahvalnosti Požeško-slavonske županije ove su godine dodijeljene Miji Štimcu iz Lipika, Dominiku Miloševiću, učeniku 4. razreda Srednje glazbene škole Požega te Osnovnoj školi Lipik.

Godišnje nagrade dobili su Josip Štimac, pokretač i osnivač bioplinske elektrane na području Lipika, Mato Veić, umirovljenik iz Ruševa, donator 100 tisuća eura požeškoj bolnici za kupnju ultrazvučnog aparata te za uspjehe u gospodarstvu tvrtka Magma d.o.o. iz Požege, koja je već tri puta dobila nagradu HGK “Zlatna kuna“.

Nagradu za životno djelo dobio je posthumno dugogodišnji požeško-slavonski župan Anto Bagarić, a preuzela ju je njegova kći Ines Bagarić izrazivši zahvalnost u ime svih dobitnika.

Uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a nakon polaganja vijenaca u katedrali sv. Terezije Avilske održana je sveta misa.

Kaptolski će učenici lakše učiti uz pametnu ploču Ulaganje u obrazovanje jedan je od preduvjeta ostanka mladih Kaptolski će učenici lakše učiti uz pametnu ploču Druga županija koja je ugovorila palijativu Sastanak župana s mobilnim palijativnim timom Druga županija koja je ugovorila palijativu