Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Još jedna kvalitetna demografska mjera u Općini Vođinci koja bilježi sve veći broj rođene djece

Završena dogradnja Dječjeg vrtića Mladost, prostora sad ima za 70 djece

Foto: Branimir Bradarić
U dograđenom vrtiću zaposlit će se i pet novih odgajatelja i jedna spremačica

Djeca predškolske dobi u Općini Vođinci godinama su pohađala vrtić koji nije zadovoljavao sve potrebe upisanog broja djece kao i sve programe koji su osigurani za mališane. Prije tri godine Općina Vođinci odlučila je proširiti Dječji vrtić Mladost kako bi djeca imala ne samo dovoljno prostora nego se i ugodnije osjećala. Nakon dvije godine radova na rekonstrukciji, dogradnji i opremanju i uloženih gotovo 5,2 milijuna kuna, Dječji vrtić Mladost u Vođincima spreman je za prijam najmlađih korisnika.

ČAZMA Do odobrenja projekta Grad će financirati dvosmjenski rad vrtića

Radovi počeli 2019.

– Riječ je o sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Projekt je financiran je iz Programa ruralnog razvoja kroz Mjeru 7 za temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima, a projektom će se omogućiti smještaj za 70 djece te otvaranje pet novih radnih mjesta – rekao je načelnik Općine Martin Kordić. Dodao je i da je riječ o jednom od kapitalnih projekata Općine Vođinci koji će mnogo značiti za mještane koji su se godinama unazad s ovim problemom. Podsjetio je i da je vrtić u Vođincima s radom započeo 2009. godine na oko 200 kvadrata. S obzirom na broj djece taj prostor je ubrzo postao nedovoljan te su 2018. godine počeli s ishođenjem potrebne dokumentacije. Radovi su započeli u jesen 2019. godine, a u veljači 2021. godine djeca će ponovno krenuti u vrtić. Kordić je napomenuo kako je Općina Vođinci jedna od rijetkih u Hrvatskoj s pozitivnim prirastom stanovništva kao i da u selu živi nekoliko obitelji s osmero i više djece.

Prema riječima Kordića Dječji vrtić “Mladost” kapaciteta je za 70 djece, a uz puno bolje i kvalitetnije uvjete za djecu početak rada vrtića omogućit će i zapošljavanje pet novih odgajatelja i jedne spremačice. Ugovor o financiranju vrijedan je preko 5,1 milijuna kuna, a lijepo uređeni objekt pohađat će četiri odgojne i jaslička skupina djece s područja općine. Sve prostorije su opremljene potrebnom opremom i namještajem kao i igralima i didaktičkom opremom. Uređena je i kuhinja. Sobe su prostrane tako da će djeca imati više nego dovoljno prostora za igru. Sve je puno prirodnog svijetla. Uređeni su i hodnici kao i sanitarni čvorovi. Nije zaboravljeno ni dvorište vrtića koje je također uređeno, ali ograđeno. Dvorište je prostrano, a i tu su postavljena razna igrala.

Ilustracija U PRIPREMI PROJEKTNA DOKUMENTACIJA Djece sve više, uskoro novi dječji vrtić u Kuzmici

Privremeno bili u školi

Govoreći o svojim očekivanjima, ravnateljica Dječjeg vrtića Mladost Ružica Sambol kazala je kako se svi iznimno raduju boravku i radu u novim uređenim prostorima te kako je sigurna da će djeca uživati.

– Od kako su započeli radovi djeca su smještena u Osnovnoj školi. Lijepo je nama tamo, ali to je ipak škola i nije naša “kuća”. Radujemo se svi novim uvjetima, a prema planovima imat ćemo 4 mješovite odgojne skupine i jednu jasličku. Super je što sada imamo dovoljno djece, a i roditelji pokuzaju interes jer se javljaju tako da je kapacitet gotovo popunjen – rekla je Sambol. Napomenula je kako je s epidemijom koronavirusa broj djece, što radi prostora što radi samih roditelja bio smanjen, ali i da će novo uređeni vrtić vrlo brzo biti pun. Najvećim dijelom bit će popunjen djecom iz Vođinaca uz manji broj djece iz okolnih sela. U prilog tome govore i podaci prema kojima je Općina Vođinci, kako je rekao načelnik Kordić, jedna od rijetkih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ako ne i jedina, koja bilježi veći broj rođene djece od broja umrlih.

– Stoga je i ovaj vrtić jedna kvalitetna demografska mjera za Općinu jer će roditelji imati gdje ostaviti djecu na sigurnom dok oni rade. Općina se trudi i na ovaj način osigurati sve potrebne preduvjete za lijep i ugodan život – zaključio je Kordić.