Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
Festival u Poreču od 7. do 9. rujna

Giostra u znaku djece

Giostra je jedini festival u Hrvatskoj koji u središte interesa stavlja razdoblje baroka
1/11
Foto: Grad Poreč
Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost - zaključila je Uljančić

Dvanaesto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 7. do 9. rujna 2018. u Poreču, a ove će godine okupiti više od 250 kostimiranih sudionika.

Međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji Pazin od 10. do 14. rujna Treći Međunarodni festival slikovnice

U Zavičajnom muzeju Poreštine predstavljen je program 12. Porečkog povijesnog festivala – Giostra, jedine manifestacije oživljene povijesti u Hrvatskoj koja u središte interesa stavlja razdoblje baroka. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre, Zavičajnog muzeja Poreštine i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča i Grada Poreča-Parenzo te sponzora i donatora. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici organizatora ovog projekta, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić i Elena Poropat Pustijanac iz Društva prijatelja Giostre, Ivana Štiković iz Studija 053 te porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.

Gradonačelnik Loris Peršurić pozdravio je i podržao održavanje manifestacije koja već ima tradiciju dulju od desetljeća, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da povijesni festival Giostra kao kulturno-povijesna i turistička manifestacija upotpunjuje porečku festivalsku ponudu. Peršurić je naglasio da će festival i dalje uživati podršku Grada, a posebno zbog svog koncepta gdje se kroz uključivanje lokalne zajednice stvara zanimljiv turistički proizvod. 

Dječji vrtić u Poreču Poreč Uređene prostorije za novu jasličku grupu

Direktor TZ-a Nenad Velenik naglasio je da njegov turistički ured čvrsto stoji iza cijele manifestacije i organizatora – Društva prijatelja Giostre i Studija 053, koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciji kvalitetnog programa, a sve s ciljem da se na tri dana u gradu oživi bogata porečka kulturna povijest. Ovaj festival također, zaključio je Velenik, doprinosi još većem razvoju potencijala Poreča kao turističke destinacije.

Elena Uljančić je najavila program ovogodišnje Giostre koja je ove godine tematski posvećena djeci i dječjoj svakodnevici. Tema djece prožimat će sve sadržaje festivala, od modne revije do predstave, posebno će se predstaviti mlađe sekcije Društva prijatelja Giostre, a bit će organizirani i posebni punktovi za djecu, dječje sadržaje i aktivnosti na Trgu slobode i u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine.

- Svaki aspekt vezan uz središnju temu Festivala ima svoju povijesnu i znanstvenu utemeljenost te je posvjedočen u arhivskim dokumentima 18. stoljeća, što cijeloj priči daje dodatnu vrijednost - zaključila je Uljančić.

Grad Poreč Fina Poreč među 10 hrvatskih gradova s najvećom neto dobiti poduzetnika

Elena Poropat Pustijanac detaljnije je predstavila program i festivalske sudionike. Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Associazione Dama Castellana iz Conegliana, Gruppo sbandieratori di Cordovado, Al tempo di Tartini iz Zajednice Talijana Piran, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Udruga Birikina – Pula, Duo Shic Shoc - Pula, Nobiles de Croatia – Zagreb, čineći zamjetnu brojku više od 250 kostimiranih sudionika.

Festival se službeno otvara u petak u 19.15 sati mimohodom sudionika koji kreće s rive ulicama grada te nastavlja u 20 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom “Fiera franca triduana”. Na njemu će se predstaviti tridesetak izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu.

Osim toga, od petka do nedjelje u lapidarijumu Zavičajnog muzeja Poreštine posjetitelji će moći uživati u posebnoj gastronomskoj ponudi jela i pića, inspiriranih razdobljem baroka, nabaviti festivalski suvenir ili fotografirati se u posebnom ambijentu najveće porečke barokne palače. 

Brodska linija Trst - Poreč Brodska linija Hidrogliserom iz Trsta u Poreč tri puta tjedno