Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Zelinski kraj slavi blagdan svetog Bartola uz hranu, dobro vino i domaću glazbu

Stiže Bartolovo, bira se tko je najviše “bil pri kleti”, a tko čuvao vinograde

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
I ove godine, kao i uvijek, održat će se velika fešta što znači vino, kobasice, gulaš i - naravno - cijelodnevno druženje i zabava uz tamburaše

Postavlja se klopotec i strašilo, biraju se vincilir i pudar, poduzimaju se sve mjere da grožđe može u miru dozreti. Ukratko, vrijeme je za proslavu još jednog Bartolova. I ove godine, kao i uvijek, održat će se velika fešta, što znači vino, kobasice, gulaš i - naravno - cjelodnevno druženje i zabava uz tamburaše.

“Zelinska šatorijada” održat će se u parku ŠRC-a Zelina Obiteljska zabava pod šatorima uz glazbu, izlete, sport, branje gljiva i roštiljsku vatru

Oblikovat će se “klopotec”

Postavljanje klopoteca i biranje vincilira i pudara dio su dugotrajne tradicije u zelinskom kraju, a ovom prigodom obnavljaju se ti stari običaji. Vincilirom se, do idućeg Bartolova, imenuje član udruge koji je kroz godinu pokazao najviše truda oko vina i vinograda i ima najviše vinograda, a pudarom član udruge koji je najviše puta, kako bi u Zelini rekli „bil pri kleti i tak čuval gorice“. Zbor i imenovanje vincilira i pudara odvija se po propisima, a postavljanje klopoteca i strašila uz bartolovski blagoslov vinograda koji obavlja župnik. Pudar po običaju pusti klopotec u rad i „ruži z drvenu čegrtaljku“.

Na sam dan svetog Bartola u Svetom Ivanu Zelini održat će se snimanje milenijske fotografije koja je zamišljena u obliku klopoteca, a snimit će je poznati fotograf i snimatelj Šime Strikoman. Tom prigodom okupit će se nekoliko stotina sudionika kako bi se ispunio postor i formirao najveći “klopotec”, a svi oni nazdravit će zelinskom kraljevinom.

Grade radionice za bolju strukovnu nastavu Grad Sveti Ivan Zelina nastavlja ulagati u strukovno obrazovanje

Zelina je raj za ljubitelje vina

Glavni organizator Bartolova je, osim Turističke zajednice Sv. Ivana Zeline, i Udruga vinara i vinogradara “Brina” koja, osim proslave blagdana svetog Bartola i svetog Vinka organizira jednom godišnje i Dan otvorenih vrata kleti kada članovi udruge otvore vrata svojih kleti svim posjetiteljima te ih počaste domaćom hranom i čašom vina iz svojeg podruma.

U Gradu Svetom Ivanu Zelini postoji nekoliko manifestacija koje njeguju tradicionalne običaje vezane uz vinograde i vina. Osim Bartolova, obilježava se Vincekovo i Martinje, a tu je i nadaleko poznata Izložba vina kontinentalne Hrvatske čija tradicija održavanja prelazi 50 godina, a okuplja više od 300 vinara-izlagača. Vinorodnim naseljima prolazi Zelinska vinska cesta koja je turistički posebno zanimljiva. Posjetiteljima nudi uživanje u očuvanom prirodom krajoliku bogatom spomeničkom baštinom i priliku da se uđe u vinske podrume i vinograde gdje domaćini nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije. 

Učit će se sviranje klavira, gitare, tambure i harmonike Sv. Ivan Zelina najesen dobiva glazbenu školu Međunarodna zelinska gljivarijada Natjecanje u branju gljiva, kulinarski dvoboj...