Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Makarska Jazz Festival – glazbena bajka u gradu pod Biokovom

Uz jazz, uživalo se u sevdahu, swingu, dalmatinskoj šansoni, romskoj glazbi...

1/3
Foto: TZ Makarska
Svi koncerti održani su na otvorenom, na prepoznatljivim mjestima kao što su Kačićev trg, Mletačka česma i Ljetno kino, čineći ovo glazbeno iskustvo još posebnijim

Grad podno Biokova šest je dana, od 20. - 25. kolovoza, pričao pravu glazbenu bajku! Šestu godinu za redom održao se Makarska Jazz Festival, ovaj put u još bogatijem izdanju, s vrhunskim svjetskim glazbenicima te se svrstao u sam vrh festivalske europske jazz scene. Uz mnogo truda, ljubavi i entuzijazma, Ante Gelo, umjetnički direktor i organizatori Klaudija Vuković i Igor Gojak, uz podršku Grada Makarske i Turističke zajednice Makarske, nastavili su ovu glazbenu priču.

Bogato i raznovrsno kulturno ljeto Makarsku čini prepoznatljivom destinacijom Podno Biokova ove godine 5% više stranih i 8% više domaćih turista

Koncerti na otvorenom

Svi koncerti održani su na otvorenom, na prepoznatljivim mjestima kao što su Kačićev trg, Mletačka česma i Ljetno kino, čineći ovo glazbeno iskustvo još posebnijim. Jazz ove godine je stavljen u širi kontekst, u priču se upletao i sevdah, swing, dalmatinska šansona, romska glazba, novi val i još mnogo toga.

– Bio je to veliki zalogaj za nas. Sigurno je podignuta ljestvica što se tiče svjetski poznatih glazbenih zvijezda. Jedna od bitnih karika zašto je ovaj festival još bolji, je sami ambijent, mislim da je Makarska fantastična pozornica za događanja ovakvog tipa. Držim da je Porin bio najbolji kada je bio u Makarskoj – poručio je Ante Gelo.
Festival je otvorila Admira Medunjanin koja je pred tisuću zaljubljenika u glazbu ponudila nezaboravno iskustvo sevdaha igrajući se s jazzom i drugim žanrovima. Uz Amiru nastupio je Ante Gelo na gitari. U isto vrijeme na Mletačkoj česmi pred brojnim turistima i domaćima nastupili su Oridano Gypsy Jazz Band.

Kamena vila udobno se ugnijezdila iznad Makarske, u podnožju Biokova Turistička ponuda i za najzahtjevniju klijentelu Luksuzna rustikalna vila u zaseoku Kotišina za ekskluzivni odmor bogatih gostiju

Drugi dan festivala na Kačićevu trgu nastupio je Dražen Bogdanović, jedan od najboljih hrvatskih saksofonista. Uz njega na pozornici su bili Artemija Jelaš, Milo Stavros, Damir Dugeč i Ante Jurinović, okupljeni pod nazivom Dražen Bogdanović Project. Treći dan bio je rezerviran za nastup svjetskog benda – New York Gypsy All Stars. Sastav čine redom klasično obrazovani glazbenici koji su svoje vještine izbrusili na prestižnim svjetskim konzervatorijima.

Četvrti dan nastupio je Roby Lakatos, jedan od najboljih svjetskih violinista, a peti dan bio je rezerviran za Tedi Spalata sextet / In a Jazz Mood. Festival je zatvoren nastupom Darka Rundeka & Jazz Orkestra HRT-a, koji su rasplesali dupkom pun glavni makarski trg.

Organizatori ističu kako je pred Makarska Jazz Festivalom velika budućnost.

organska kozmetika Proizvodi iz Makarske u Nürnbergu, na vodećem sajmu prirodne kozmetike

– S obzirom na upite glazbenika u svezi Makarska Jazz Festivala, držim da je on postao izazov, odnosno pozornica na kojem se žele pojaviti velike svjetske glazbene zvijezde. Što se programa tiče bitno je da je tu Orkestar HRT-a kao jedan od statusnih orkestara na nivou Hrvatske, zapravo je to i nama priznanje da se tu stvarno može pojaviti cijeli svijet. To je fantastično! Plan je dogodine dovesti neko veliko svjetsko ime – poručuje Gelo.

– Nadam se da će u budućnosti Grad više prepoznati potencijal ovog festivala, kao veliki projekt I dati nam veću podršku nego sada – rekla je organizatorica Klaudija Vuković.

Veće ulaganje u budućnosti

– Turistička zajednica grada Makarske daje najveću podršku Festivalu i financijski i oko organizacije. Uvidjeli smo veliki potencijal i koliko je bitan kao strateški projekt Makarskog kulturnog ljeta. Sigurno nećemo stati na ovome, Makarska treba ovakav festival, sigurno ćemo u budućnosti uložiti više i učiniti ga još boljim – zaključila je Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ Makarske.

Od 9 do 11 sati čistilo se podmorje u pojasu od lučice Plišćevac, duž cijelog poluotoka Sv. Petar pa sve do kraja Donje luke Nakon akcija Think blue i Velika čistka Makarska čeka sezonu uređena i čista U samo dva sata izronili 4,6 tona otpada