Izbornik
Naslovnica Općine Tkon
Izmjene i dopune Prostornog plana općine Tkon

U planu je gradnja cesta, vrtića, ambulante, marine...

U planu je povezivanje pješčane uvale Vitane i bizantinske tvrđave iz 6. st. na brdu Pustograd
1/2
Foto: Općina Tkon
Uredio bi se i šumski put od brda Pustograd do područja Grbe i dalje do uvale Vitane, kao i protupožarni put od Pustograda do Tkona

U tijeku su Izmjene i dopune Prostornog plana Općine Tkon o čemu se u listopadu planira i javna rasprava. Novi plan bio bi na snazi u razdoblju od deset godina, a važno je da, među ostalim, bude usklađen sa zakonima više razine kao što su Zakon o prostornom uređenju, Zakon o gradnji, Državni plan prostornog uređenja, kao i Prostorni plan Zadarske županije.

Općina Tkon Tkon Na 4. Otočnom susretu klapa čula se i Oliverova ‘Romanca’

Gradnja kanalizacijske mreže

Osim usklađivanja s promjenama zakona kojima se uređuje ovo pitanje, izmjene plana vršile bi se i radi prilagođavanja potrebama i zahtjevima lokalne zajednice na polju prostornog uređenja.

Načelnik Općine Tkon Goran Mušćet ističe kako je riječ o važnom dokumentu kojim se planira razvoj prostora na području općine Tkon, a prostornim planiranjem podržava se i održivi razvitak općine, a posredno i samog otoka. Prostornim planom definirala bi se gradnja i razvoj malih kampova, igrališta, mreža cesta i puteva te prostor za marinu i sidrište.

Također, navedenim planom bi se razradilo uređenje Zaobilaznice od mjesta Ugrinići do Triluka u Tkonu, za što već kao podloga postoji Idejni projekt. Općina Tkon planira donijeti i UPU - Urbanistički plan uređenja za područje Završja - GP naselje Tkon, kojim se planira gradnja i prostorno uređenje za konkretni dio neizgrađenog građevinskog zemljišta. Ovo je područje označeno kao prostor za izgradnju novog vrtića, područne škole i ambulante.

Župna crkva sv. Tome apostola Rekonstrukcija na župnoj crkvi sv. Tome apostola u Tkonu Zvonik crkve uništen u bombardiranju 1944. opet će imati izvorni oblik

Napori Općine Tkon usmjereni su i na rješavanje izazova vezanih za izgradnju kanalizacijske mreže i razvoja vodoopskrbnog sustava koji čine neophodnu infrastrukturu za ozbiljniji razvoj.

Kako je riječ o općini u kojoj je turizam glavna grana djelatnosti, važno je pratiti potrebe turističkog tržišta, odnosno zahtjeve različitih grupa korisnika turističkih sadržaja, posjetitelja, turista itd.

Gradnja mreže putova važna je budući da je riječ o razvoju turističke infrastrukture čime se poboljšavaju uvjeti za provođenje sportskih aktivnosti u prirodi, poput biciklizma, trekinga - pa tako i već međunarodno poznate utrke Škraping.

Širenje FKK “Sovinje”

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu zadužen je za izradu Elaborata učinkovitosti mreže šumskih prometnica, a s tim u vezi plan je uređenje šumskog puta od brda Pustograd do područja Grbe i dalje do uvale Vitane, kao i protupožarni put od Pustograda do Tkona. Putovima će se nastojati povezati ključne prirodne i kulturne atrakcije poput pješčane uvale Vitane i bizantinske tvrđave iz 6. stoljeća na brdu Pustograd, kao i druge znamenitosti. U pogledu razvoja turističke infrastrukture, važno je istaknuti i plan proširenja naturističkog kampa u Tkonu, odnosno povećavanje prostornog obuhvata FKK “Sovinje” na južnu stranu, s ciljem povećanja kapaciteta i turističke ponude. 

Otvorena izložba Vjetar Mediterana Tkon Otvorena izložba “Vjetar Mediterana” Otok Gangarol (lijevo) jedan je od najvećih od 13 otoka u općini Tkon, a Orlić je najmjanji Tkon na otoku Pašmanu obiluje skrivenim pješčanim uvalama koje nude mir Kamene ribarske kuće pravi su izbor za robinzonski turizam