Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Završna konferencija nakon godinu dana provedbe projekta u Račinovcima

Kao Seoska prijestolnica selo je živnulo, bila su brojna događanja, osnovane udruge

Na završnoj konferenciji predstavljena je brošura o Račinovcima
1/2
Foto: Branimir Bradarić
Još nije odlučeno koje selo će ovu titulu ponijeti u 2019. godini, zasad su četiri kandidata

Sukladno odluci županijskih tijela Račinovci, selo na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije koje se nalazi u županjskoj Cvelferiji, izabrano je za Seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu.

Račinovci seoska prijestolnica Poticaj malim sredinama, Račinovcima titula za 2018. godinu Prije četiri godine stradali u poplavi, danas seoska prijestolnica

U sklopu projekta, čiji je cilj promoviranje i oživljavanje malih ruralnih sredina radi pokretanja društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti kojima se može pokazati i dokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život, u Račinovcima je održana završna konferencija toga projekta. Govoreći o projektu, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako je to jedan od načina da sela iz županije pokažu svoje potencijale.

Suradnja s TZ-om

– Projektom Seoska prijestolnica namjera nam je promovirati i oživjeti male, ruralne sredine s ciljem pokretanja društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti kojima želimo dokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život. Na ovaj način želimo pokazati kako se može ostati i opstati u malim sredinama, pri čemu Županija maksimalno daje sve od sebe da omogući seoskim domaćinstvima ostanak i život na selu – rekao je Galić.

Istakao je i kako je za jednu malu sredinu ovo pravi i odličan projekt kojim se pokazuje da se i male sredine i najmanja sela mogu u tome pronaći i mogu svoje selo podići na višu razinu kvalitetnog življenja. S ciljem da projekt bude što uspješniji, povezan je i s turističkom ponudom i tako malim slavonskim selima dana je mogućnost da se pokušaju uvrstiti na turističku kartu kontinentalne Hrvatske.

Predstavljajući Račinovce, Jakša Šestić, načelnik Općine Drenovci kojoj pripada i ovo selo, rekao je kako su u ovih godinu dana uspješno proveli 31 aktivnost. Tvrdi kako su kroz njih uspjeli u poticanju rada seoskih udruga, osnivanju novih udruga, povećanju broja ljudi koji se aktivno uključuju u društveni život Račinovaca.

Avion Vukovarski i dubrovački župani razgovarali o većoj suradnji plave i zelene Hrvatske Tražit će subvencije za avionske karte Osijek - Dubrovnik

– Ovo je zasigurno hvalevrijedan projekt koji pokazuje kako je moguće poboljšati kvalitetu života u malim mjestima, a ovdje se konkretno radi o manjim mjestima, od 1000 stanovnika. Projekt je bio uspješan u okviru naših mogućnosti i imali smo puno događaja. Nadam se da će naše udruge koje su to odrađivale nastaviti taj rad te odrađivati svoje projekte i u ovoj godini, kako bi se život na ovom prostoru podignuo na višu razinu – rekao je Šestić.

Podsjetio je i kako su Račinovci jedno od sela koje je pretrpjelo najveće štete u katastrofalnoj poplavi 2014. kada je došlo do pucanja nasipa na Savi. Na završnoj konferenciji u Račinovcima predstavljena je i brošura o Račinovcima te su prikazani rezultati projekta i promidžba malih ruralnih sredina.

Luka Vukovar indeks gospodarske snage Zbog rasta izvoza županija skočila 5 mjesta na ljestvici razvijenosti

Županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić rekao je kako županija za prijestolnicu izdvaja 100.000, a lokalna dodatnih 50.000 kuna.

– Kada se tih 150.000 kuna namijeni baš za jedno selo, njihovim udrugama, gospodarstvu, te kad oni to pretvore u svoje događaje, onda to selo tih godinu dana živi znatno drukčije. Ovo je inačica pokušaja da Europa kroz potpore ruralnom razvoju prepozna neke druge probleme – rekao je Matić.

Natječaj sredinom veljače

Kada je riječ o Seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije 2019., još nije odlučeno koje će to selo biti. Postoje četiri kandidata, a natječaj će biti raspisan sredinom veljače. Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice je da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od 1000 stanovnika i da ima najmanje pet aktivnih civilnih udruga.

Srijemski doručak u Zagrebu Srijemski doručak predstavljen i u Zagrebu Nigerijki Boromise svidio 
se kulen i pečena kobasica s flekicama