Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovar

Na "Uskrsnom doručku" predstavljeni tradicijski proizvodi desetak OPG-ova

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Župan Božo Galić kazao je kako županija ovu manifestaciju već drugu godinu organizira upravo kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima u njihovu okupljanju i plasiranju proizvoda

U vukovarskoj palači "Srijem" održan je "Uskrsni doručak" na kojemu su, u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i županijskog Agro-klastera, predstavljeni tradicijski proizvodi te županije kao potpora proizvodnji i okupljanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG ) te plasiranju njihovih proizvoda.

Lovci Lov Župan Galić uručio lovačka priznanja i odličja

Župan Božo Galić kazao je kako županija ovu manifestaciju, na kojoj se predstavilo desetak OPG-ova s uglavnom tradicionalnim proizvodima koji se redovito nalaze na blagdanskom uskrsnom stolu, već drugu godinu organizira upravo kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima u njihovu okupljanju i plasiranju proizvoda.

Istaknuo je i stalna nastojanja da se s istočnoslavonskim proizvođačima, koji raspolažu sa sve kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima od kojih neki zadovoljavaju i potrebne količine proizvoda, povežu i oni iz jadranskih županija.

Galić je najavio kako upravo kreće natječaj za izgradnju Agro-centra u Cerni u kojemu će, uz skladišne kapacitete u prvoj fazi, biti smješteni i sortirnica, pakirnica i hladnjača, što će pridonijeti kvaliteti, kvantiteti i konkurentnosti ovdašnjih proizvoda.

Robotičari župan primio mlade vinkovačke robotičare ‘Želim vam da karijeru nastavite u Hrvatskoj!’

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar rekao je kako su u ovih godinu dana od pokretanja i intenziviranja aktivnosti klastera ostvareni brojni ciljevi - okupljeno je i organizirano 50-ak poljoprivrednih proizvođača u šest granskih klastera, a s Agro-klasterom suradnju je ostvarilo oko 150 OPG-ova koji tržištu nude oko 160 artikala.

- Otvorena je komunikacija s hotelijerima, ugostiteljima, trgovcima, kao i poduzećima, a ozbiljno se razgovara s potencijalnim kupcima, hotelima i restoranima u jadranskim županijama o plasmanu vukovarsko-srijemskih proizvoda - rekao je Podolar.

Upozorio je kako određeni problem predstavlja kontinuirano osiguravanje proizvoda, no u proizvodnji svježeg i suhog mesa, kao i sireva, vina i meda kontinuitet, količina, kvaliteta te konkurentnost nisu nikakav problem. Svakako potrebnim smatra proizvodnju dostatnih količina artikala, kako bi razgovori o plasmanu na Jadran i povezivanju zelene i plave Hrvatske bili olakšani i konkretizirani.

Luka Vukovar indeks gospodarske snage Zbog rasta izvoza županija skočila 5 mjesta na ljestvici razvijenosti Besplatna prehrana u osnovnim školama za djecu iz socijalno ugroženih obitelji Zdravi obroci za osnovce i treću godinu, uskoro bi na jelovniku trebali biti proizvodi domaćih poljoprivrednika