Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
drugu godinu zaredom

Obnova OŠ Nikole Andrića i dalje na čekanju, učenici i dalje podstanari

1/4
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Učenici ne kriju da bi voljeli da se što prije vrate u svoju školu pa su na tu temu razgovarali i s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom

Na dan kada u cijeloj Hrvatskoj učenici osnovnih i srednjih škola započinje nova školska godina u školske klupe sjeli su i učenici vukovarske OŠ Nikole Andrića koja je i dalje jedina neobnovljena osnovna škola na području Vukovara. Kao i u prošloj školskoj godini učenici ove škole i u ovoj godini će nastavu pohađati u OŠ Antuna Bauera gdje su „podstanari“. Učenici ne kriju da bi voljeli da se što prije vrate u svoju školu pa su na tu temu razgovarali i s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom koji ih je posjetio prvog dana škole. Učenike je interesiralo kada će škola biti obnovljena i kada će se moći vratiti u svoje učionice.

Za 29 djece s teškoćama u razvoju Osigurano 26 pomoćnika u nastavi

- Obnova OŠ Nikole Andrića je jedan od kroničnih problema Vukovara kada je u pitanju obrazovanje. Obnova škole bi trebala započeti kroz koji dan, a prema najavama za dvije godine bi trebala biti završena njena obnova - rekao je Penava.

Dodao je kako je proveden natječaj, odabran izvođač radova ali kako se radi o projektu koji bi trebao trajati duže od godinu dana prema Zakonu o proračunu neophodna je suglasnost Vlade RH koja se još uvijek čeka. S tom suglasnosti stekli bi se formalno pravi uvjeti da dugo i više puta najavljivani radovi na obnovi konačno započnu. Sredstva za obnovu, a radi se o oko 16 milijuna kuna, su davno osigurana. Dogovoren je model financiranja prema kojem bi Grad Vukovar i Vukovarsko – srijemska županija osigurali po 10 posto neophodnih sredstava.

Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića, kazala je kako u školi već godina razmišljaju kako će upravo te godine početi obnova ali da se to stalno odgađalo iz raznih razloga.

Lions klub Vukovar Fizioterapeuti na okupu u Vukovaru

- Sada se nadamo kako će to konačno biti tako. Predugo sve to već traje i zaslužili smo da škola konačno bude obnovljena. Već drugu godinu u „gostima“smo u OŠ Antuna Bauera. Domaćini su maksimalno susretljivi ali imamo problema jer smo prostorno i vremenski ograničeni. Školski satovi traju po 40 minuta, a teško je organizirati i izvan nastavne aktivnosti koje se najčešće održavaju u suprotnoj smjeni - rekla je Kotromanović Sauka.

Nedostatak prostora rezultirao i da u škola Antuna Bauera i Nikole Andrića nije organiziran produženi boravak za učenike nižih razreda. Sve to dovelo je i do toga da imaju upisan manji broj učenika nego prošle godine. Tako OŠ Nikole Andrića ove godine broju ukupno  211 učenika u 18 razrednih odjeljenja. To je za 15 učenika manje nego prošle godine.

Sve je spremno za prvi dan škole Za besplatne udžbenike zelinskim đacima izdvojeno 400 tisuća kuna