Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija donijela Program poticanja razvoja poduzetništva

Prvi put za poduzetnike osigurano 900.000 kuna

Poticanje poduzetništva
1/2
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL/Ilustracija
Planirano je da se tijekom veljače raspiše javni poziv za dodjelu sredstava koja bi se poduzetnicima isplaćivala od proljeća

Od ove godine Vukovarsko-srijemska županija započinje s provedbom Programa za poticanje razvoja poduzetništva na području županije koji će se provoditi tijekom četiri godine (2019.-2022.).

Osigurano 900.000 kuna

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković kaže kako je ovo prvi put da i županija kreće s ovakvim mjerama potpore poduzetnicima te kako će se u okviru Programa poduzimati niz aktivnosti koje sve za cilj imaju jačanje poduzetništva, zadržavanje postojećih radnih mjesta, ali i otvaranje novih.

Županijska i gradske Turističke zajednice dobile su nove logotipe Turističkom prepoznatljivošću do još boljih rezultata Hologrami dvojice banova i nobelovca pričaju s turistima

– Malo i srednje poduzetništvo jedan je od glavnih pokretača gospodarskog razvitka i generator novih radnih mjesta, a pozitivno poduzetničko okruženje važan je čimbenik razvoja gospodarstva svake županije i stoga je nužno kontinuirano ulaganje u njegov razvoj – kaže Čobanković.

Dodaje i kako je u proračunu županije za 2019. osigurano 900.000 kuna, ali i da će, bude li interesa, vrlo vjerojatno taj iznos biti i povećan. Planirano je da se tijekom veljače raspiše javni poziv za dodjelu sredstava koja bi se poduzetnicima mogla početi isplaćivati s proljećem. Na temelju ovog programa Županija će dodjeljivati potpore male vrijednosti u cilju poticanja rasta i razvoja cjelokupnog gospodarstva županije kroz podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika i povećanje njihove tržišne uspješnosti.

Djeca i župan isprobali su kako rade mobilni uređaji Zaživio županijski projekt “Virtualna stvarnost u Bibliobusu” VR naočale na oči i uđete u svijet Ružičke, rimskih careva iz Cibale

Po riječima Čobanković, s ciljem aktivnog poticanja pozitivnih gospodarskih trendova te pružanja financijske, edukativne i stručne podrške postojećim i novim gospodarskim subjektima Županija planira tijekom provedbe programa sufinancirati razvoj i unapređenje poslovanja, razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, savjetovanje, informiranje i obrazovne aktivnosti, suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama, organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama, sajmovima i konferencijama, kreditiranje poduzetnika, podrška razvoju klastera…

– Isto tako u provedbu programa bit će uključene i županijska, gradske kao i lokalne razvojne agencije i mnogi drugi. Planiramo i kako će dokumentacija, koja će biti potrebna da se dobiju sredstva, biti minimalna i cijeli proces maksimalno pojednostavljen. Bit će potrebno osigurati onu najosnovniju dokumentaciju, a i sam prijavni obrazac bit će jednostavan. I na taj način želimo potaknuti poduzetnike da se uključe u program – pojašnjava Čobanković dodajući kako će javni poziv biti otvoren dok sredstva ne budu utrošena.

zdravko kelić 'Sad smo spremniji za poplave, vidjeli smo gdje smo griješili i puno iz toga naučili'

Uskoro detalji programa

Na sljedećoj sjednici županijske Skupštine bit će donesena i odluka u kojoj će biti precizirano koji omjeri sufinanciranja i koji troškovi će biti prihvatljivi u okviru programa.

– Iako javni poziv još nije raspisan, poduzetnici već zovu i interesiraju se za program te smo stoga sigurni da će sredstva biti brzo utrošena. Imamo i iskustva iz drugih županija gdje su takve mjere naišle na iznimno pozitivan odjek – rekla je Čobanković.

Na području Vukovarsko-srijemske županije tijekom 2017. poslovalo je 1887 poduzetnika, što je povećanje za 7,5 posto u odnosu na 2016. godinu. Očekuje se kako će broj poduzetnika u 2018. dodatno porasti. 

Srijemski doručak u Zagrebu Srijemski doručak predstavljen i u Zagrebu Nigerijki Boromise svidio 
se kulen i pečena kobasica s flekicama