Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
ISPUNJENO OBEĆANJE

Realizirana akcija PAX ET BONUM, vukovarskim vrtića donirano 195.000 kuna

1/6
Foto: Branimir Bradarić
Cilj projekta je bio da ova djeca, uz tešku prošlost o kojoj Vukovarci najviše znaju, ne pate od toga, da ne dožive podjele i teške traume prošloga rata, rekao je biskup Egidije

Godinu dana od propovijedi na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru Željezanski biskup mons. Dr. Egidije Ivan Živković ispunio je svoje tada dano obećanje. Biskup Egidije ubrzo je poslije propovijedi pokrenuo humanitarnu akciju PAX ET BONUM koja je za cilj imala prikupiti sredstva za obnovu objekta i nabavu opreme za Dječje vrtiće Vukovar 1. i Vukovar 2.

Završen projekt centralne kuhinje vukovarskih vrtića Svakodnevno se priprema 1800 obroka

Prilikom posjete Vukovaru biskup Egidije podsjetio je kako je akcija veliki projekt Međunarodne udruge Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska), a u sklopu koje je održan i veliki humanitarni koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog. Donacije su prikupljane putem humanitarnog telefonskog broja na koji se javilo oko 41.000 građana. Rezultat akcije je 195.000 kuna koji su donirani za dva vukovarska dječja vrtića.

-Važno je da počnemo ulagati u našu djecu jer onda ulažemo u našu budućnost. Cilj projekta je bio da ova djeca, uz tešku prošlost o kojoj Vukovarci najviše znaju, ne pate od toga, da ne dožive podjele i teške traume prošloga rata nego da mogu zdravo i bez trauma razvijati se i ići u budućnost. Ovo je naš mali doprinos za zdraviju i bolju budućnost Vukovara, rekao je biskup Egidije.

Kazao je i kako su se od prve sekunde u njegovu pokrenutu inicijativu uključili mnogi što je rezultirao sa skupljenim sredstvima koja će biti iskorištena za podizanje kvalitete boravka djece u vrtiću. Najavio je i kako će se u drugom dijelu akcije u više župa početi prikupljati donacije za potrebe vrtića u Vukovaru, a što će im biti uručeno u veljači iduće godine.

Otvoren dograđeni dio dječjeg vrtića Tratinčica u Pleternici Ponos grada: U objekt vrijedan devet milijuna kuna već se uselilo 60 mališana

Uručenju donacije nazočio je i mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, koji je poručio kako nije velik onaj tko drugima nanosi zlo i mržnju i želi to vratiti istom mjerom nego je velik onaj tko zna oprostiti i pružiti ruku te vjeruje u pobjedu dobra.

-Djeca trebaju zajedno živjeti u miru. Mi stariji, koji smo opterećeni našim podjelama, ne smijemo biti zapreka tome zajedništvu i njihovoj zajedničkoj budućnosti, poručio je nadbiskup Hranić.

Simbolički ček na 195.000 kuna primio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako su ta sredstva namijenjena svoj djeci Vukovara bez obzira na vjeru i naciju. Primopredaji je nazočio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je rekao kako će Zagreb uvijek se uključiti u svaku akciju za Vukovar tako da su se i za ovu dogovorili sve u svega par minuta.  

Foto: Branimir Bradarić

-Ovo je mala gesta i znak pažnje za sve ono što je Vukovar dao za Hrvatsku. Moja baba mi je znala reći da Bog prosvijetli pamet svima da živimo zajedno, ne dijelimo se i budemo bolji ljudi, rekao je Bandić pozivajući vukovarske Srbe da se drže riječi Nikole Tesle koji je govorio da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom Domovinom.

Poručio je i kako mržnja razara i ubija, da je oprost smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta.

-Ne trebamo mrziti niti prezirati ali i ne zaboraviti ono što ne trebamo zaboraviti nego se svi zajedno okrenuti budućnosti, istakao je Bandić.

Poslije posjete gradskoj upravi i kratkom zatvorenom sastanku gosti su posjetili objekt vrtića u gradskoj četvrti Borovo naselje gdje su im mališani pripremili kratak program. Mališanima su tom prilikom podijeljeni slatki darovi, a upriličeno je i zajedničko fotografiranje. 

surađuju s Airbusom i Boeingom U Vukovaru se otvara pogon za proizvodnju interijera za putničke i privatne zrakoplove