Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
EU FONDOVI

U pet godina u obnovu kulturne baštine uložili 50 milijuna kuna

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Cilj je projekta promicati vrlo vrijednu baštinu kaštela te privući više turista u manje korišteni prostor zaleđa u Istri

U proteklih pet godina, u obnovu i očuvanje bogate istarske kulturne baštine uloženo je više od 50 milijuna kuna, a brojni su projekti realizirani zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Također, Istarska županija može se pohvaliti da godišnje izdvaja šest posto proračunskih sredstava za kulturu te je pri samome vrhu u Hrvatskoj.

U Šibeniku niče dom poduzetnika novog milenija Gradi se Trokut – centar u kojem će mladi kreativci razvijati svoje sposobnosti

U nadolazećem razdoblju, kako najavljuje istarski župan Valter Flego, znatna će biti ulaganja u kulturnu infrastrukturu.

Velik dio novca iz fondova EU

Važne aktivnosti na planu zaštite, sanacije i revitalizacije kulturno-povijesne baštine poduzet će se na Kaštelu, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, u sklopu projekta ITU mehanizma. Prema planiranom hodogramu aktivnosti, u jesen ove godine trebali bi početi građevinski radovi na Kaštelu, prvo sanacijom istočne kortine utvrde i uređenjem izložbeno-galerijskog prostora, u kojem će biti postavljena izložba o fortifikacijskom sustavu Pule. Velik će dio izložbene prezentacije predstavljati multimedijska rješenja. Uredit će se i novi sanitarni čvor i ugostiteljski punkt. Zatim će se, u drugoj fazi, koja je planirana za jesen 2020., urediti tunelski prostor Zerostrasse, koji će dizalom biti povezan s muzejskim izložbenim prostorom na Kaštelu.

– Istarska županija, kao osnivač Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, koji je smješten u utvrdi na Kaštelu, već dugi niz godina provodi brojne aktivnosti, koje su u funkciji uređenja Muzeja, sanacije, zaštite i revitalizacije utvrde. U tu smo svrhu, osim proračunskih sredstava Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Pule, znatne svote uspjeli povući iz europskih fondova i zahvaljujući dobroj suradnji s talijanskom regijom Veneto – ističe župan Flego.

Obnova kapelice Svih svetih trajala je dvije godine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine

Tako su sanirane zapadna kortina i kula, a objekt nekadašnje vodospreme preuređen je u suvremeni posjetiteljski centar i izložbeno-galerijski prostor. U tijeku je i sanacija potpornog zida oko rova utvrde. Realizacijom radova, planiranih u sklopu ITU mehanizma, utvrda Kaštel bit će kvalitetno sanirana i zaštićena, a Kaštel i tunelski prostor Zerostrasse, kao jedinstvena cjelina, bitno će doprinijeti kulturno-turističkoj ponudi.

Istarska županija realizirala je i niz projekata koji čine nisku kulturne infrastrukture u unutarnjoj Istri, poput Kuće fresaka u Draguču, Hiže od besid u Pazinu, Centra za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu i Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu. Sljedeći je korak Kuća kaštela u Momjanu – dodao je župan Flego.

Daljnje umrežavanje

Ističe da je cilj projekta očuvati, valorizirati i promicati vrlo vrijednu baštinu kaštela u Istri kako bi dodatno osvijestili lokalno stanovništvo o kulturnim vrijednostima koje nas okružuju te privukli i usmjerili više turista u manje korišteni prostor zaleđa. Projekt je, stoga, usmjeren na dostupnost i povezivanje ruralnog područja s glavnim turističkim središtima i lukama.

Goran Marić ulog u buduće zapošljavanje Ministar Goran Marić u Istri potpisao ugovore vrijedne 33 mil. kn

U partnerstvu s Gradom Buje pristupilo bi se obnovi zgrade „stare mljekare“ u Momjanu koja bi postala središte istraživanja i promocije istarskih kaštela, u kojem bi se, među ostalim, istraživalo obitelji koje povezuju kaštele, osmišljavali zajednički itinerari, promovirala unutrašnjost Istre te stvarali novi turistički paketi. Planirana je i suradnja s filmskim komisijama susjednih regija i zemalja te, u suradnji s Istarskom filmskom komisijom, promocija Istre kao filmske destinacije.

– Važno je i virtualno se umrežiti kako bi dugoročno nastao tzv. Put kaštela, na kojem bi zainteresirani obilazili sve istarske kaštele. Buzet s obnovom kaštela Pietrapelosa, Svetvinčenat s kaštelom Morosini-Grimani, Buje s kaštelom Rotta, Cerovlje s Pazom i Posertom, Kanfanar s Dvigradom tijekom godina su, u suradnji sa Županijom i Ministarstvom kulture, učinili goleme iskorake. U zajedništvu s pazinskim i pulskim kaštelom trebalo bi daljnjim umrežavanjem učiniti bitno vidljivijim i ovaj dio istarskog kulturnog blaga – objasnio je župan Valter Flego.

Dodijeljena sredstva za projekte dugoselskih udruga Za kulturu i humanitarne djelatnosti 785.000 kuna