Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Preko iskustava Velikopoljske regije do kvalitetnijeg željezničkog prometa

“Ulaganje u željezničku infrastrukturu, posebice koridor X, u fokusu je Vlade”

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Izaslanstvo prijateljske Velikopoljske regije, koje je predvodio zamjenik maršaleka, odnosno župana Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak, primio je župan Božo Galić

U sklopu posjeta izaslanstva prijateljske Velikopoljske regije, koje je predvodio zamjenik maršaleka, odnosno župana Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak, u Vukovaru je održan okrugli stol na temu razvoja željezničke infrastrukture.

Dani okusa hrvatske tradicije Uživanje u gastrospecijalitetima u šest restorana

Kako je rečeno na okruglom stolu pod nazivom „Financiranje razvoja željezničkog prometa i infrastrukture sredstvima iz fondova EU: Primjer Velikopoljske regije“, poljska regija prva je od svih regija te zemlje razvila model obnove željezničke infrastrukture sredstvima iz fondova EU koji uključuje nabavu prijevoznih sredstava. Tom prilikom prezentirana je i mogućnost iskorištavanja sredstava iz fondova EU te predstavljanje dobre prakse kao i iskustva u načinu restrukturiranja i financiranja željezničke infrastrukture.

Bila je ovo prilika i da se predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te HŽ infrastrukture upoznaju s poljskim modelom financiranja razvoja željezničkog prometa i infrastrukture sredstvima iz EU fondova.

– Razgovarali smo o razvoju željezničke infrastrukture, posebno o koridoru X na relaciji Vinkovci-Zagreb koji je za nas iznimno važan. Naši prijatelji iz Velikopoljske regije, s kojima imamo izuzetnu suradnju već dugi niz godina, dobro su riješili probleme financiranja željezničke infrastrukture te smo htjeli čuti njihova iskustva – rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Donesena odluka o županijskim priznanjima Počast Županije posmrtno dodijeljena Robertu Zadri

Zamjenik Jankowiak je rekao kako investicije u željezničku infrastrukturu spadaju u njihove prioritete. S jedne strane to je modernizacija, a s druge remont i ulaganje u samu infrastrukturu tj. u samu prugu. Željeznice i održavanje željezničke infrastrukture dijele se u dva dijela: s jedne strane riječ je o državnim željeznicama i njihovoj ingerenciji a s druge strane o regionalnoj razini tj. ingerenciji na razini županija.

– Posljednjih smo godina uspjeli, što uz pomoć fondova EU, što vlastitim snagama, uložiti u željezničke projekte oko 250 milijuna eura. S druge strane, kao lokalna uprava kupujemo vlakove i to električne i tzv. šinobuse, te smo vlasnici 50% željezničkog voznog parka, od čega je u omjeru 50:50 zastupljeno vozila na električni i dizelski pogon – izjavio je zamjenik Jankowiak, te dodao kako je prijevoz kvalitetan i vlakovi su točni, a samim tim povećava se i broj putnika koji žele koristiti takav prijevoz, što i jest njihov krajnji cilj.

Pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture Alen Gospočić rekao je da je cestovni promet u Hrvatskoj sagrađen gotovo u cijelosti te kako je ostalo još sagraditi spajanje na koridoru Vc, autoceste kod Siska i Ploča prema Dubrovniku.

Zapaženi rezultati Centra kompetencija za istraživanje i razvoj, čiji je osnivač Županija Postoje tek dvije godine, a već provode tri projekta vrijedna više od 36 milijuna kuna

– Fokus Vlade i ministarstva u idućih desetak-petnaest godina je ulaganje u željezničku infrastrukturu, te će se graditi i obnavljati željeznički pravci, a posebno koridor X – istaknuo je Gospočić.