Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županija i svi gradovi kupuju zaštitni materijal za bolnice i nude dodatne mjere za rasterećenje gospodarstva

Za šest ustanova kupuju materijal vrijedan dva milijuna kuna

1/3
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Županija planira pronaći i mogućnost pomoći za programe predškolskog odgoja privatnim ustanovama i obrtima za dadilje za razdoblje od 13. ožujka do 14. travnja 2020. godine, odnosno do prestanka trajanja ograničenja njihova rada

U Istarskoj županiji potpisan je sporazum o sufinanciranju nabave zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija u vrijednosti od oko dva milijuna kuna. Sporazum su potpisali obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin i svi istarski gradonačelnici, koji su u ovoj izvanrednoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa pokazali zajedništvo i spremnost na pomoć.

Istarska županija i istarski gradovi pripremaju set mjera namijenjenih pomoći gospodarstvu u ovoj situaciji Država treba odmah pomoći gospodarstvu da ne bismo upali u novu krizu

Dodatnih devet mjera

Župan Radin naglasio je da je zdravstveni sustav u Istri stabilan i dobro organiziran, a Županija i gradovi stavit će raspoloživa sredstva iz proračuna na raspolaganje kako bi se takva situacija i održala.

– Cijelo vrijeme slušamo jednu te istu poruku, koju želim i sam još jednom naglasiti – na svakome je od nas velika odgovornost te pozivam građane da se odgovorno i ponašaju kako bi suzbili širenje virusa. Zdravlje nam svima mora biti na prvome mjestu – poručio je Radin.

Foto: Istarska županija

Sporazumom se Istarska županija i istarski gradovi obvezuju financirati prvi postupak nabave zaštitnog materijala i opreme tako da će gradovi s manje od 10.000 stanovnika izdvojiti iznos od 100.000 kuna; gradovi s 10.000 i više stanovnika iznos od 200.000 kuna, a Istarska županija 300.000 kuna.

Navedenim sredstvima kupit će se materijal i oprema za potrebe Opće bolnice Pula, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, Istarskih domova zdravlja, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Istarskih ljekarni.

Tom prilikom, radi pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Istarske županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, istarski gradonačelnici predložili su novi set mjera rasterećenja gospodarstva kojima je cilj očuvati radna mjesta i održati poslovanje.

Davide Bradanini, novi generalni konzul Republike Italije u prvom posjetu Istri i Puli Radin: Nedostaje nam željeznička trasa koja bi Istru povezala s Italijom

– Uz već naložene mjere štednje u poslovanju svih proračunskih korisnika i trgovačkih društva u vlasništvu gradova, na ovaj način želimo izaći ususret poslovnom sektoru i ublažiti ekonomske posljedice ove zdravstvene krize – kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade RH, gospodarstvenici na području gradova Istarske županije moći će zatražiti neke od dodatnih devet mjera.

Prva je oslobađanje plaćanja na temelju izdanih rješenja na porez na korištenje javnih površina u cijelosti od početka ožujka do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u odluci Županijskog stožera civilne zaštite te odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. Ista grupacija gospodarstvenika može tražiti i odgodu plaćanja poreza na potrošnju u istom razdoblju uz intenciju da se u dogovoru s nadležnom Poreznom upravom dogovori oslobađanje istog.

Tu je i smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za ožujak u iznosu od 50 posto. Osim toga, navedeni zakupoprimci mogu smanjenu zakupninu za ožujak platiti u obrocima.

Započinju s radom Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji Mladi će se za savjete moći obratiti u sedam gradova diljem županije

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Mogu tražiti i odgodu plaćanja izdanih računa za komunalnu naknadu do 30. lipnja 2020. godine te odgodu plaćanja izdanih računa za naknadu za uređenje voda do 30. lipnja 2020. Županija navodi i odgodu izdavanja rješenja i naplatu za spomeničku rentu, zatim odgodu plaćanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru, moguće obročno beskamatno plaćanje temeljem izdanih rješenja za komunalni doprinos od 1. ožujka 2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane, odnosno na mogući rok od šest mjeseci. Županija planira pronaći i mogućnost pomoći za programe predškolskog odgoja privatnim ustanovama i obrtima za dadilje za razdoblje od 13. ožujka do 14. travnja 2020. godine, odnosno do prestanka trajanja ograničenja rada predškolskih ustanova i drugih oblika skrbi o djeci.

Zdravlje na prvom mjestu

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese složio se kako je zdravlje na prvome mjestu, potom opća sigurnost te naposljetku financijska neovisnost.

U povodu 160. godišnjice rođenja u županiji predstavljena monografija ‘Matko Brajša Rašan’ Skupljajući materijale za knjigu, autori otkrili nekoliko dosad nepoznatih kompozicija

– Okolnosti su takve da je situacija u Istri doista zahtjevna, ali mi smo kao odgovorni čelnici jedinica lokalne samouprave pokazali prije svega dozu zajedništva, razumijevanja i odgovornosti, što je u ovim trenucima najbitnija poruka našim sugrađanima. Tako će naši sugrađani najjednostavnije shvatiti da smo dio njih, da smo s njima dnevno i da nadograđujemo ovaj sustav koji će, u konačnici zaštititi sve nas u Istarskoj županiji. Zajedništvo koje smo iskazali potrebno je ne samo u Istarskoj županiji već i u Hrvatskoj te cijeloj Europi, kao mjestu kojem pripadamo – rekao je gradonačelnik Umaga te zahvalio svima koji djeluju u sustavu civilne zaštite te svakodnevno daju svoj doprinos njegovu funkcioniranju.