Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta

Za vukovarske poduzetnike iz proračuna Grada 1,5 milijuna kuna

Za vukovarske poduzetnike iz proračuna Grada 1,5 milijuna kuna
1/2
Foto: Branimir Bradarić
Govoreći na ovu temu, gradska pročelnica za gospodarstvo Marijana Grubišić kazala je kako je poznat iznos sredstava namijenjenih za poduzetničke mjere, ali i kako će te mjere tek biti definirane. I tu će, kako najavljuje Grubišić, biti određenih promjena.

Razvoj poduzetništva i stvaranje povoljnije poduzetničke klime za nova ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta u fokusu je vukovarskih vlasti. Gradsko vijeće Grada Vukovara usvojilo je Opći program razvoja poduzetništva koji se za razliku od ranijih godina sada odnosi na razdoblje od pet godina, odnosno od 2020. do 2025. godine.

Već je odabrano prvih 50-ak radnika koji kreću na višemjesečnu obuku U travnju prva zapošljavanja u avioindustriju u Vukovaru

Radi se o jednom od temeljnih dokumenata kada je riječ o razvoju poduzetništva na području Grada koji će tijekom idućih godina odlučivati o puno toga kada je riječ o razvoju gospodarstva u Vukovaru. Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić kazala je da ovaj novi program uključuje sedam područja koja doprinose razvoju gospodarstva, povećanju zaposlenosti i davanju većih mogućnosti poduzetnicima.

Potpore i Fonda

– Program obuhvaća područja od sufinanciranja kupoprodaje zemljišta, svih onih povlaštenih cijena koje Grad daje u određenim trenucima do javnih poziva za poduzetnike. Uskoro ćemo raspisati javni poziv koji će ove godine definirati mjere na malo drugačiji način, ali će i dalje najveći naglasak biti na tvrtkama koje zapošljavaju u proizvodnji i tu će potpore biti najveće – rekla je Mujkić.

Tako će za vukovarske poduzetnike ove godine iz proračuna Grada biti osigurano 1,5 milijuna kuna. Međutim, treba znati da će slične potpore davati i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara koji će raspisati svoj javni poziv za poduzetnike pa će oni i tamo moći ishoditi određene potpore.

U organizaciji Konjogojske udruge Potkova Pokladna povorka prošla vukovarskim ulicama

– Pozivam poduzetnika da prate objavu javnog poziva i nadam se da će potpore biti brzo iskorištene. Ako njih više bude udovoljavalo propisanim uvjetima poziva, prednost će imati onaj tko se bude prije javio – istaknula je Mujkić dodajući kako je Grad Vukovar i za potpore u poljoprivredi izdvojio dodatnih 800.000 kuna.

Govoreći na ovu temu, gradska pročelnica za gospodarstvo Marijana Grubišić kazala je kako je poznat iznos sredstava namijenjenih za poduzetničke mjere, ali i kako će te mjere tek biti definirane. I tu će, kako najavljuje Grubišić, biti određenih promjena.

– Prošle godine imali smo 14 različitih mjera, ali ćemo sada definirati njih sedam putem kojih ćemo poticati daljnji razvoj naših poduzetnika. Međutim, iako se smanjuje broj mjera, sve ono za što su poduzetnici i do sada mogli dobiti putem subvencija moći će i dalje, samo će neke od mjera biti objedinjene u jednu. Razlog ovome je što su neke mjere bile svih ovih godina više nego prepoznate među poduzetnicima, dok su se neke koristile jednom ili nijednom u tri godine – rekla je Grubišić.

Ravnateljica Mirela Hutinec Konstituirano Kulturno vijeće Grada Vukovara

Maksimalno do 200.000 kn

Dodaje kako su putem tih mjera poduzetnici mogli kupovati opremu, strojeve, nabavljati informatičku opremu, odlaziti na seminare, edukacije, ulagati u marketing…Poduzetnicima najzanimljivije, ali i najizdašnije bile su one mjere koje su se odnosile na otvaranje novih gospodarskih subjekata kao i mjere za očuvanje kapaciteta postojećih poduzetnika. Sve te mjere doprinijele su jačanju poduzetnika, otvaranju novih radnih mjesta kao i jačanju gospodarstva u Vukovaru.

financijska potpora U Vukovaru darivaju novorođenčad, sufinanciraju režije većim obiteljima...

– Potpore su različite s tim da se poduzetnici mogu prijaviti za više njih. Uglavnom, maksimalni iznos potpora koje poduzetnici mogu dobiti od Grada Vukovara iznosi 200.000 kuna – zaključila je Grubišić.