Izbornik
Naslovnica Općine Vir
Bakljada i veliko slavlje virske pobjedničke liste

Marino Radović novi je načelnik općine Vir – trijumf Nezavisne liste

Foto: Vir
Izbor kandidata i njihov trijumf na svim izbornim listićima pokazali su se Kapovićevim strateškim i političkim remek-djelom

Kandidat Nezavisne liste Marino Radović novi je načelnik Općine Vir, a do pobjede u drugom krugu izbora za virskog načelnika došao je osvojivši uvjerljivih 1423 glasova, dok je kandidat Vira bez podjela Frane Vučetić dobio 658 glasova virskih birača. Za Radovića je prema važećim listićima glasalo 68,4 posto Viranki i Virana, dok je Vučetiću glas dalo njih 31,6 posto.

ZAVRŠENI RADOVI Obnovljena kapelica svete Ane

Većina u Općinskom vijeću

Glasovalo se i za župana Zadarske županije u drugom krugu, a pobjedu na Viru odnio je Božidar Longin (1088 ili 54,5 posto) ispred Ivice Žuvele (909 ili 45,5 posto). Pobjeda Radovića na Viru bila je jedna od uvjerljivijih pobjeda u Hrvatskoj u drugom krugu glasovanja za načelnike, gradonačelnike i župane, čime je zaokružen potpuni trijumf Nezavisne liste nositelja Antonija Vučetića i koordinatora Kristijana Kapovića. Prva poruka novog virskog načelnika Radovića bila je izražavanje zahvalnosti na velikoj podršci koju je dobio od Virana.

– Hvala svim Virankama i Viranima koji su me podržali, kao i svima koji su izašli na izbore. Ovo je velika i uvjerljiva pobjeda, odnosno poruka da smo na dobrom putu. Nastavljamo raditi za naš Vir – kazao je Radović. Tako je Nezavisna lista s nositeljem Vučetićem i kandidatom za načelnika Radovićem potpuno trijumfirala na lokalnim izborima na Viru. Radović je novi načelnik, a Vučetićeva lista osvojila je apsolutnu većinu sa sedam mandata u Općinskom vijeću s većim brojem glasova od svih ostalih lista zajedno. Šlag na izbornoj torti za Nezavisnu listu – koju neformalno zovu Kapovićevom listom – stavio je sam Vučetić koji je kao kandidat HNS-a, HSLS-a i DSU-a na izborima za županijsku Skupštinu osvojio masivnih 5.150 glasova (7,1 posto), što Vučetiću, HNS-u, HSLS-u i DSU-u donosi značajna tri mandata. Tako je i Vučetić također bio velika priča sa 50,94 posto podrške virskih birača za župana, a svoju konkretnu ulogu imat će na županijskoj političkoj sceni. Na ovim je izborima Vučetić na svom otoku pomeo kandidate koalicijskih lista HDZ-a i SDP-a Božidara Longina (18,01 posto) i Zlatka Marasovića (8,89 posto), kao i MOST-ovog kandidata Đanija Bunju (6,48 posto), Nenada Klarića iz DP-a (4,86 posto) i Ivicu Žuvelu kao kandidata grupe birača (4,51 posto).

– Uspjeli smo. Vir je pokazao kako podržava razvoj. Građani su nam ukazali povjerenje i nagradili naš dosadašnji trud – dodao je Vučetić. Zadovoljan raspletom bio je moderator ili koordinator Nezavisne liste i ove virske političke priče, dosadašnji načelnik Kristijan Kapović. Izbor kandidata i njihov trijumf na svim izbornim listićima pokazali su se Kapovićevim strateškim i političkim remek-djelom. Radović je načelnik Općine Vir, a Vučetić bitan kotačić u Zadarskoj županiji. To znači da će Vir u budućnosti imati znatno važniju ulogu od dosadašnje, što je i bio jedan od ciljeva ove kampanje i izbora.

Ostavili neizbrisiv trag u obrani Hrvatske Obilježeno 30 godina od osnivanja 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci

Debakl HDZ-a i SDP-a

– Ovo je vrhunski rezultat i najveća pobjeda još od 2001. godine. Imali smo protiv sebe sve političke stranke i opcije na Viru, ali smo ih sve pobijedili – poruka je Kapovića. Rezultatom na izborima 2021. ne mogu biti zadovoljni u Viru bez podjela, jer su dobili dvostruko manje mandata nego u prethodnom sazivu Općinskog vijeća te mali broj glasova za načelnika Općine Vir u prvom i drugom krugu. Rezultat SDP-a i HDZ-a koji su osvojili po jedan mandat u Općinskom vijeću može se smatrati debaklom za najveće hrvatske stranke. HDZ je posljednjih osam godina sudjelovao u vlasti s predsjednikom ili zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća, dok je SDP na Viru imao vlast posljednjih 20 godina. Obje su stranke sada spale na jednog predstavnika u Općinskom vijeću. Uspjeh je zato postigao Josip Bašić sa svojom listom Domovinskog pokreta koji je osvojio dva mandata, što je za jedan mandat bolji rezultat od izbora 2017.

Sastav

Prema rezultatima izbora za Općinsko vijeće u sljedeće četiri godine bit će sedam vijećnika s pobjedničke liste grupe birača: Antonio Vučetić, Hrvoje Bašić, Rajko Radović, Kristina Perić, Srđan Liverić, Veseljko Orlić i Igor Blažević. S liste grupe birača iz udruge Vir bez podjela vijećnici su Frane Vučetić i Jadranka Okreša, dok su s liste Domovinskog pokreta izabrani vijećnici Josip Bašić i Šime Buškulić. Jedan mandat u vijeću ima koalicija SDP-a, Akcije mladih i Centra s vijećnikom Šimom Vučetićem, kao i lista HDZ-a s vijećnicom Veselom Vučetić.